facebooktwittermail d

Snart startar Glada bonden osttillverkningen i Boxholm

Glada bonden börjar producera ost i Boxholm i april. I augusti ska de finnas i butiker runt om i landet. Men på sikt har bolaget planer som kräver både mer mjölk och pengar.

Glada bonden startar ostproduktionen i Boxholm på riktigt i april. Och efter sommaren, när de första ostarna lagrats klart och börjar säljas, drar man i gång för fullt.

– Då ska årsproduktionen ligga på 1 000 ton ost, säger Anders Birgersson, en av Glada bondens grundare.

Satsning på mejeriet i Boxholm kommer att behöva både mer pengar och fler mjölkleverantörer på sikt, enligt Anders Birgersson, en av Glada bondens grundare.
Satsning på mejeriet i Boxholm kommer att behöva både mer pengar och fler mjölkleverantörer på sikt, enligt Anders Birgersson, en av Glada bondens grundare. FOTO: LASSE HEJDENBERG

Premiärprodukterna blir en gräddost samt ett antal hårdostar med olika fetthalter och lagringstid. Vad de ska heta är ännu en hemlighet, enligt Anders Birgersson. Tanken är att de ska säljas till konsumenter över hela landet.

– Men det är ju inga volymer som kommer att dränka den svenska ostmarknaden. För i grunden är det ett hantverk det vi gör här i Boxholm.

För att finansiera verksamheten har bolaget gjort en riktad nyemission för att förstärka kassan med 15 miljoner kronor. Det fanns från styrelsens sida en viss oro för hur mycket ägarna ville gå in med men den var obefogad. Det blev en överteckning med drygt 10 procent.

– Vilket är väldigt roligt, säger Anders Birgersson.

Men det kommer att behövas ännu mer pengar. Därför blir det en nyemission i slutet av 2021 eller i början av nästa år. Då är tanken att en vidare krets än bara de nuvarande ägarna ska kunna köpa aktier.

– På sikt kommer det förhoppningsvis att handla om en betydligt större produktion och därmed också större invägningsvolymer för oss.

Det innebär också att Glada bonden behöver fler mjölkleverantörer i framtiden.

– Därför måste vi erbjuda konkurrenskraftiga priser.

Inventariekonflikten med Arla som ännu inte är avslutad är inget som oror Anders Birgersson:

– Den stör inte oss. Arla får bråka tills de slutar. Men de har inget att komma med och kommer inte att vinna.

MER OM BOXHOLMS MEJERI, ARLA OCH GLADA BONDEN:

Glada bonden köper Boxholms mejeri

Arla stämmer Boxholms kommun

Mejeristriden tas inte upp i hovrätten

Arla har lämnat Boxholm

Boxholms mejeri, Arla och Glada bonden inte överens

Ny ansökan om kvarstad på Boxholms mejeri från Arla

Arla kan tvingas att betala hyra för landmärket