facebooktwittermail d

Då börjar Fendt sälja sin eltraktor

2017 premiärvisade Fendt sin eldrivna traktor e100 Vario på Agritechnia. 2024 räknar tillverkaren med att de första exemplaren ska finnas på marknaden.

2024 kommer Fendts eldrivna traktor e100 Vario att finnas på marknaden.
2024 kommer Fendts eldrivna traktor e100 Vario att finnas på marknaden. FOTO: FENDT

Arbetet med Fendts första eldrivna traktor, e100 Vario, har pågått i fyra år. Och är ännu inte i mål. Men till 2024 ska modellen finnas på marknaden, enligt Fendts kommunikationschef Katharina Hanheide.

En stor anledning till att lanseringen dröjt är de höga batteripriserna. Trots att priset på dessa sjunkit senaste åren är de fortfarande inte på den nivå tillverkaren bedömt som tillräcklig för att fungera på marknaden.

Energikällan är ett litiumjonbatteri med en kapacitet på runt 100 kWh. Det höga priset på dessa har gjort att utvecklingsarbetet tagit tid.
Energikällan är ett litiumjonbatteri med en kapacitet på runt 100 kWh. Det höga priset på dessa har gjort att utvecklingsarbetet tagit tid. FOTO: FENDT

Det nuvarande litiumjonbatteriet har en laddningskapacitet på cirka 22 kW och ska kunna laddas helt på mindre än fem timmar med hjälp av ett 400V-uttag. Traktorn kan också snabbladdas till 80 procent på 40 minuter.

Tanken är att traktorn ska kunna använda både konventionella och eldrivna redskap. Det finns därför förutom hydrauliska uttag och ett vanligt kraftuttag också två elektriska kraftuttag som kan ge upp till 150 kWh under en kortare tid.

Traktorn har ett mekaniskt och två elektriska kraftuttag.
Traktorn har ett mekaniskt och två elektriska kraftuttag. FOTO: FENDT

SE OCKSÅ: ATL Provkör Fendt 943 Vario MT: