facebooktwittermail d

Coronavirus påvekar mässor och ny tunglastare från Komatsu

Här är veckans entreprenadnyheter.

FOTO: PAVEL KOUBEK

Skogsmaskinsdagarna flyttar till september

Den 24 och 25 september är nytt datum för skogsmaskinsdagarna i Karlskoga. Tidigare var det tänkt att mässan, som hålls för fjärde gången, skulle ha varit den 15 till 16 maj. Orsaken till flytten uppges vara att flera utställare var på väg att dra tillbaka sin medverkan på grund av coronaviruset samt att arrangörerna inte var säkra på att smittspridningen mattats av tills dess.

FOTO: HITATCHI

Hitatchis återförsäljare skippar Maskinmässan

Hitatchis svenska generalagent Delevator har beslutat att inte medverka på Svenska Maskinmässan som hålls på Solvalla den 4 till 6 juni. Ledningen motiverar sitt beslut med omtanke till både kunders och medarbetares bästa när det är ett så osäkert läge vad gäller coronavirusets spridning. Gabriel Börjesson på Svenska Maskinmässan säger till Entreprenadaktuellt att man avvaktar rekommendationerna från myndigheterna och kan i ett senare läge komma fram till att senarelägga mässan. 2018 hade mässan 12 775 besökare.

FOTO: CONEXPO

ConExpo en dag kortare

Den stora maskinmässan ConExpo i Las Vegas avslutades redan i fredags i stället för att som planerat hålla på till lördag eftermiddag. Orsaken är ökad coronaoro och konsekvenser av de nyligen reserestriktioner som USA nyligen beslutat om.

FOTO: CECILIA PERSSON

Norcar demo tour ställs in

Lantmännen maskin ställer in maskinmässan Norcar Demo Tour 2020, på grund av rekommendationer gällande coronasmittan. De fösta visningarna skulle ha ägt rum den 16-18 mars i Luleå, Skellefteå respektive Umeå. Hela turnén skulle pågå fram till augusti med avslut i Örnsköldsvik den 28 augusti.

Läs mer: Inställda lantbruksmöten efter coronaoro

FOTO: VOLVO CE

Volvos styrsystem till fler grävare

Maskinstyrstemet Active Control lanserades för den nya bandgrävaren EC220E finns nu för fler modeller. Enligt tillverkaren så innebär funktionen att planeringstiden nästan halveras jämfört med ett konventionellt utfört arbete. Föraren matar in jobbparametrarna och aktiverar det med ett knapptryck. Sedan justeras bom- och skoprörelser så att allt utförs exakt som föraren bestämt. Det ska också öka säkerheten eftersom ingen på marken behöver kontrollera höjd och lutning.

FOTO: KOMATSU

Ny tunglastare från Komatsu

Komatsu har presenterat en ny tunglastare. WA900-8 har en tjänstevikt på 116 ton och ska kunna lasta 23,2 ton i skopan som är på 14,5 kubikmeter. Maskinen har också variabel dragkraftskontroll, dubbla turboaggregat och ny motorstyrmodul som bland annat ska öka bränsleeffektiviteten med 17 procent.

FOTO: JCB

JCB går upp i full produktion igen

Efter leveransproblem går JCB upp i full produktion igen. I spåren av coronautbrottet har företaget tidigare haft problem med att få fram vissa delar från Kina, vilket fick företagsledningen att sänka produktionstakten vid sina fabriker i Storbritannien. Åtgärden, som gick ut på att sänka arbetstiden från normala 39 timmar till 34 timmar i veckan berörde totalt 4000 anställda.

Nu ska fabriken återigen vara uppe i sin normala kapacitet, vilket i det här fallet innebär att fabriken är igång fem dagar i veckan. Enligt JCB:s vd, Graeme Macdonald, är det fortfarande för tidigt att fira framgången, även om produktionsåtergången till det normala kan ses som ett steg i rätt riktning.

ATL testar JCB Fastrac 4220 som dragare – se tv-klippet här!

Läs också:

Bränslet på rekordlåga nivåer

HVO-bomben på väg att desarmeras