facebooktwittermail d

CNH köper in sig i el-traktortillverkare

CNH köper in sig i den amerikanska eltraktortillverkaren Monarch, mest känd för traktorn som syns i filmen här nedanför.

FOTO: SHUTTERSTOCK/TT

Köpet i form av en minoritetspost ska enligt CNH ses som en strategisk investering. Vad det betyder i klartext är inte känt, men enligt CNH ska det bland annat handla om en viktig pusselbit i strävan efter ett mer ekonomiskt och ekologiskt hållbart jordbruk på vägen mot nollutsläpp.

Monarch Tractor fokuserar främst på autonom drift, elektriska drivlinor och tillhörande applikationer för precisionsodling. Störst fokus ligger inledningsvis på traktorer i klassen under 100 hästkrafter. Enligt CNH ska industrikoncernen både hjälpa till att utveckla och få ut Monarch Tractors produkter på marknaden.

Hur den amerikanska tillverkaren tänker kring framtiden kan ni se av mer i filmen här nedanför. En spännande detalj är inte minst att eldrift väntas öppna upp för en rad applikationer och tillämpningsområden, som kanske inte är lika enkelt att tillgodogöra sig i dag. Några sekunder in i klippet, ses traktorföraren exempelvis svetsa ute på fältet.

Genom ständig tillgång till ett mobilt batteri väntas det dock inte bara bli enklare att använda olika verktyg, utan också bli enklare att styra energin till exempelvis hydraulsystemet eller pto och på så sätt bara utnyttja energin där den verkligen behövs.

Monarch Tractor grundades så sent som 2019, och släppte sin första produkt förra året. Då var traktorn en av de första i sitt slag med fokus på just eldrift, autonomi och precisionsjordbruk inbyggt i en och samma plattform.

Vid autonom drift kan traktorn stanna för både människor och djur i körområdet, varefter operatören får en kamerabild till sin telefon som visar vad som fick traktorn att stanna.

Vad gäller specifikationerna i övrigt märks bland annat ett batteripaket motsvarande över tio arbetstimmar, PTO på 540 rpm, fyrhjulsdrift och 10 årig garanti på batteriet. Priset ska börja på runt 50 000 dollar.