facebooktwittermail d

Topp-pris på skogsfastighet efter budstrid

– Det blev en väldigt stark budgivning.

Det säger mäklaren Ulf Nilsson efter att ha sålt en skogsfastighet på 136 hektar i Alingsås för ”långt över” 15 miljoner kronor.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: ULF ARONSSON

Fastigheten Störtared i Lyngnö, strax söder om Alingsås, låg ute för 11,5 miljoner kronor. För de pengarna erbjöds köparen 136 hektar, varav 131 hektar produktiv skogsmark med ett virkesförråd på 16 050 skogskubikmeter och en bonitet på 10 kubikmeter per hektar.

Men priset drog i väg.

– Ja, det blev väldigt stark budgivning och vi hade 12–13 seriösa bud. Det är en väldigt fin fastighet med bra arrondering och vägnät, fri jakt för köparen och dessutom lättillgänglig både från Göteborg och från Alingsås. Sedan är det en tillväxtfastighet med 40–50 hektar gallringsskog, så det fanns många olika faktorer som lockade spekulanter, säger Ulf Nilsson, mäklare på Skogsbyrån Sjuhärad.

”Under fjolåret låg priserna på skog stabilt och vi tycker det har startat minst lika bra i år”, säger Ulf Nilsson.
”Under fjolåret låg priserna på skog stabilt och vi tycker det har startat minst lika bra i år”, säger Ulf Nilsson. FOTO: SKOGSBYRÅN

Ungskog eftertraktat

Exakt vad slutpriset blev vill köparen inte avslöja, och enligt Ulf Nilsson hamnade det på ”en bra bit över” 15 miljoner kronor. Det skulle innebära över 930 kronor per kubikmeter, eller 110 000 kronor per hektar.

Men enligt uppgifter till ATL var priset högre än så, drygt 17 miljoner kronor eller motsvarande nästan 1 100 kronor per kubikmeter.

– I fjol låg snittet för samtliga våra 75 skogsförsäljningar på 715 kronor per skogskubikmeter, men det fanns några större fastigheter på 100–125 hektar med priser på 900–1 000 kronor per kubikmeter, säger Ulf Nilsson.

Han fortsätter:

– Priserna beror mycket på hur fastigheterna ser ut och vilka spekulanter som finns vid det tillfället. Köparna blir också kunnigare och granskar fastigheterna mer kritiskt. Hög andel slutavverkningsskog har ofta en viss negativ prispåverkan. Det tillkommer allt fler spekulanter som söker en hög andel röjning och gallring, och då brukar det också bli ett högre pris per kubikmeter jämfört med äldre skog.

LÄS MER: Skogsförsäljning i Bergslagen trycker upp pristaket

LÄS ÄVEN: Viktigt att gå igenom skogsbruksplanen inför köpet