facebooktwittermail

Bredband prioriteras före livsmedel

Bredband går före livsmedel när länsstyrelsen i Västmanland gör prioriteringar i landsbygdsprogrammet rapporterar Radio Västmanland.

Bredband prioriteras i landsbygdsprogrammet i Västmanland.
Bredband prioriteras i landsbygdsprogrammet i Västmanland. FOTO: MOSTPHOTOS

Inom den nya perioden för EU:s landsbygdsprogram för 2014-2020 har länsstyrelsen valt att skära bort 70 procent av stödpengarna som tidigare fanns att söka för förädling av livsmedel. Kvar i dag är tre miljoner kronor jämfört med de tidigare tio miljonerna.

– I det här programmet så prioriteras så stort det här med bredband, då blir det en omfördelning från den traditionella verksamheten till att få bredband att komma igång. Vi har ju ett mål för bredband att nå 90-procents anslutning 2020, säger Indi Persson, som arbetar med landsbygdsfrågor på länsstyrelsen, till radion.

40 procent av länsstyrelsens budget på 208 miljoner kronor går till satsningen på bredband.

Pengar till livsmedelsförädling fördelas mellan två områden. Den ena delen handlar om stöd för att förädla närproducerade jordbruksprodukter för att korta livsmedelskedjan. Den andra ger stöld till förädling av jordbruksprodukter för att ge arbetstillfällen.

– Det kan ju vara alltifrån produktion till paketering till försäljning i butik och hela den kedjan skapar jobb på olika sätt. Men ändå är det lite pengar, 3,5 miljoner är ingenting jämfört med tidigare 10 miljoner kronor, säger Indi Persson.