facebooktwittermail d

Kravmärkta julgranar från Smålandsgran ifrågasätts

Högprofilerade Smålandsgran ska ha eko-märkt tusentals konventionellt odlade granar, uppger Aftonbladet. 

– Smålandsgran har aldrig sålt en enda julgran som inte varit korrekt märkt, säger Anna Benson, vd på Smålandsgran till ATL. 

Julgransodling
Eko eller konventionell odling? Ja, det är svårt att se när granen levereras, men just de här är ekologiskt odlade. Arkivbild FOTO: HENRIK DAMMBERG

Aftonbladet har granskat julgransjätten Smålandsgrans försäljning av eko-märkta julgranar, och enligt tidningen finns bilder, filmer, fakturor och följedokument som styrker att tusentals konventionellt odlade granar märkts som ekologiskt odlade.

Enligt Aftonbladet är Smålandsgran inte det lokala familjeföretag som det framstår som i sin marknadsföring, utan granarna köps även in i från Danmark, Polen och Lettland.

Felmärkningen ska också vara en av orsakerna till att Smålandsgran fick sin Krav-certifiering indragen nyligen. Även 2018 drogs certifieringen in, men Smålandsgran återfick den ifjol. 

Den 12 november valde Plantagen, som under flera år köpt granar från Smålandsgran, att bryta samarbetet.

– Vi har regelbunden kontakt med alla våra leverantörer och under året fick vi information som inte stämde överens med den vi fått tidigare. Därför besökte vi en av Smålandsgrans leverantörer i Polen. Det bekräftade vår misstanke att de inte kunde garantera ekologiskt odlade granar och uppfylla det avtal vi hade, säger Charlotte Gojne, informationschef på Plantagen.

Efter besök på andra av Smålandsgrans odlingar gjorde Plantagen därför en anmälan till Kravs certifieringsorgan Smak samt till Jordbruksverket, och i härom veckan drogs alltså Smålandsgrans Krav-certifiering in.

Men Anna Benson, vd på Smålandsgran, säger att avvikelserna som lett till indragning av certifieringen gäller annat än försäljning av felmärkta granar.

– Vi har aldrig sålt en enda felmärkt gran till våra kunder. 95 procent av våra granar kommer från samma odling i Småland som tidigare, och den odlingen är fortfarande EU ekologisk och Krav-certifierad. Skillnaden är att vi inte får marknadsföra dem som ekologiska och Krav-märkta. I stället kommer vi kalla dem ”obesprutade granar från Småland från certifierad producent”, säger hon.

Porträttbild Anna Benson
”Vi har aldrig sålt en enda felmärkt gran till våra kunder”, säger Anna Benson. FOTO: SMÅLANDSGRAN/MAGNUS RAGNVID

Bristande dokumentation

Indragningen av certifieringen beror enligt Anna Benson bland annat på brister i Smålandsgrans dokumentation under fjolåret.

– Här har vi brustit och måste bli bättre. Men dokumentationen ser också helt annorlunda ut i år jämfört med i fjol. 

En annan avvikelse beror enligt Anna Benson på att det tryckeri Smålandsgran samarbetar med skickat fel etiketter till en producent av konventionella granar, men att felet upptäcktes innan granarna höggs.

Den tredje avvikelsen gäller en producent i Lettland som garanterat att odlingen skulle bli certifierad till den 10 november. Två fält hade förmarkerats för Plantagen, men certifieringen drog ut på tiden och då valde Plantagen att bryta avtalet, uppger Smålandsgran. 

Läs också: Julgranar vapen i taxikrig