facebooktwittermail

Arlas agerande är pinsamt

Det som händer i Östergötland är pinsamt för Sveriges mjölkbönder, skriver Christian Wallertz.

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

”Arla – stunder att minnas” hörs från reklamen. Vad Arla förmedlar i verkliga livet är snarare ”Arla – svek och vansinne att minnas”.

Det som händer i Östergötland är pinsamt för Sveriges mjölkbönder. Inom Arla talar man fint om en bonde, en röst. Men för mig är det uppenbart att Arlas bönder är helt i tjänstemännens händer, tjänstemän som helt har tappat kontakten med de hårt arbetande medlemmarna och ägnar sig åt ett girigt och konkurrenshämmande beteende.

Jag har under flera år engagerat mig för Boxholms Mejeri. Boxholm handlar om mer än bara en ost. Det handlar om svensk matproduktion och ett alternativ som låter det lokala få leva i stället för att vi, som jag ser det, bara ska ha en aktör som styr och sätter marknaden ur spel.

Att ett stort multinationellt företag försöker hålla en hel bygd och lokal svensk matproduktion som gisslan och försöker förvägra en kommun nya arbetstillfällen är inte bara anmärkningsvärt, det är också pinsamt.

Det är pinsamt hur företagsledningen kan slänga ut miljoner på reklam men helt verkar glömma bort att ute på bygden finns hårt arbetande Arlabönder och andra bönder som tvingas se på när Arlas varumärke förstörs. Är detta arvet som Arlakossan ska lämna efter sig? Har hon tappat förmågan att tävla på schysta villkor?

Jag anser att Arla missbrukar sin dominerande ställning och förvanskar konkurrensrätten när man försöker stoppa nya aktörer, som i Boxholm. Det måste få ett slut.

Jag tror på svenska bönder och sunt bondförnuft och jag sänder mina tankar till de Arlabönder som försöker få ledningen att lämna Boxholm och välkomna Glada Bonden. Arla i nuvarande form behöver förändras. Om en bonde, en röst gäller borde bondförnuftet segra.

Christian Wallertz

Boxholmsostens Vänner

Replik: Arlas avtal med kommunen ska följas