facebooktwittermail

Borgeby planerar (nästan) som vanligt

Borgeby fältdagar planeras att hållas till sommaren och redan nu finns över 300 anmälda utställare. Men utställare och besökare kan inte räkna med att allt blir exakt som det brukar vara.

”Vi planerar att köra mässan. Men inte precis som vanligt, det hade varit en omöjlighet”, säger Anna Larsen på HIR Skåne. Bild från Borgeby 2018.
”Vi planerar att köra mässan. Men inte precis som vanligt, det hade varit en omöjlighet”, säger Anna Larsen på HIR Skåne. Bild från Borgeby 2018. FOTO: HANS DAHLGREN

Förra årets fältdagar fick ställas in på grund av pandemin, men i år ser de ut att bli av.

– Självklart lever vi med risken att vi får ta ett annat beslut längre fram, men nu rullar planeringen på som ett vanligt år, säger Anna Larsen, informationsansvarig för Borgeby fältdagar hos arrangören HIR Skåne.

För att kunna hålla de restriktioner som eventuellt finns kvar i slutet av juni planeras både fysiska förändringar på själva mässan och förhållningsregler för de personer som kommer till området. I dagsläget planerar de också för en möjlig begränsning av antalet samtidiga besökare på mässan. Försäljningen av biljetter har redan påbörjats men sker i omgångar.

– Vi släppte en liten portion biljetter före jul, det är så vi har tänkt att köra. Alla biljetter säljs online för att försäkra oss om exakt hur många vi har inne på mässan och om vi kan släppa in fler.

Anna Larsen.
Anna Larsen. FOTO: MALIN EBORN

Många utställare är redo

Det är många utställare som har hört av sig och är väldigt sugna på att komma ut på en mässa igen.

– Ja, och det är skönt att veta. Alla fick erbjudande om att flytta över sin bokning från förra året till i år, och det är det många som har gjort. Det är en bra bit över 300 anmälda och det kommer in fler som hör av sig när de vet att vi tänker köra. Vi kör utomhus, så då vågar de boka sig hos oss.

Många mässarrangörer har under pandemin satsat på digitala varianter, men det ser man inte som ett alternativ för Borgeby fältdagar.

– Styrkan för oss är att besökarna får träffa säljare, se maskiner köra och klämma på veteparcellerna. Vi siktar på själva mötet med vår mässa.

Ser över nya pandemilagen

I nuläget är mässan planerad att hållas under två dagar som vanligt, den 30 juni och 1 juli. Men med tanke på att det kan bli en begränsning på hur många som får besöka mässan per dag har man inte uteslutit att förlänga den.

– Den förfrågan har vi fått. Det är möjligt men det har vi inte beslutat ännu. Det finns ju möjligheter att göra undantag i år.

Man tittar nu på vad den nya pandeminlagen ger för möjligheter och diskuterar också med berörda myndigheter för att hitta lösningar. Som alla andra följer man också utvecklingen av pandemin och vaccinationsprogram, men utgår från att det fortfarande inte kommer att vara en helt vanlig situation till sommaren.

”Det är ett risktagande”

Skulle utvecklingen gå åt fel håll har man också en nödbroms i beredskap. För utställare är det så klart en kostnad att förbereda för en mässa.

– Det är ett risktagande som var och en får göra, men vi har också lovat våra utställare att om vi måste ställa in så ska vi göra det i god tid. Vi har sagt senast den 1 maj, men vi får ta en dag i taget, säger Anna Larsen.

Temat på årets fältdagar är ”Vall och grovfoder”. Dessutom behåller man delar av förra årets inställda mässa med temat ”Lönsamhet”.

– Vi hade några riktiga höjdare som vi planerade förra året och som vi vill flytta över. Det är några seminarier, kunskapsområden och maskindemonstrationer som vi hade planerat för, med gödningsspridare till exempel. Så de flyttar vi över.

Missa inte: ATL på plats under Borgeby fältdagar 2019

Poddfest i Borgeby

ATL TV: Grön traktorparad på Borgeby

ATL TV: Spar diesel redan vid traktorköpet

”Om 21 år är vi jämnåriga, jag och Borgeby”

Pengar att tjäna på att dika mer