facebooktwittermail

Hilda har fått sitt Hulda sällskap

Fallet kring bloggkossan Hilda har nu fått ett lyckligt slut. Kalven Hulda har flyttat in.

FOTO: PRIVAT

I tre år kämpade Marika Andersson i Vännäs för att det skulle räcka med hästar som sällskap till hennes ko Hilda, också känd som Bloggkossan Hilda.

Det blev nej i alla instanser inklusive Högsta Förvaltningsdomstolen som sa nej till att pröva fallet. Marika Andersson fick tre veckor på sig att skaffa en artfrände som sällskap till Hilda:

– Jag har hoppats att Hilda kan väcka politiker och att vi kan fortsätta kämpa för rundare hörn i vår lagbok, säger Marika Andersson till ATL då.

I helgen gick tidsfristen ut. Och fallet ser ut att ha fått ett lyckligt slut. En insamling drogs i gång när tiden började gå ut och man lyckades på kort tid samla in över 70 000 kronor in som nu använts till den dexterkalv Marika Andersson ville köpa som sällskap till Hilda.

– Det värmer hela mitt hjärta så otroligt mycket då jag ser hur snälla människor det finns som vill hjälpa till mot den här hårda och byråkratiska orättvisan och dubbelmoralen i våra djurskyddslagar, säger Marika Andersson.

Nu har kalven döpt till Hulda och född i maj 2020, i dag 9 månader gammal och 85 centimeter hög, flyttat in i stallet på gården.

– Hulda har varit mer intresserad av Hilda än tvärtom så här långt.

FOTO: PRIVAT

Så småningom kommer även Hulda att få lära sig lite konster och delta i de evenemang och aktiviteter, bland annat besök på äldreboenden som Marika Andersson brukat ta med Hilda på.

Pengarna som blev över från insamlingen ska nu användas till att fixa och förbättra stallet för korna. Det skriver Helena Lindahl, C, på sin Facebook. Hon har engagerat sig i fallet med Hilda och tillsammans med sin partikollega Peter Helander också motionerat för att lagstiftningen skulle ses över. I riksdagen blev det dock avslag på motionen.

”För mig framstår det inte som rimligt att det är stört omöjligt att inte bevilja undantag där kor med hästar i stället för andra kor men uppenbart mår alldeles utmärkt”, skriver Helena Lindahl.

Hilda och Hulda.
Hilda och Hulda. FOTO: PRIVAT