facebooktwittermail

Inte en enda kontroll av djurtransporter på fem år

Sedan 2013 har inte en enda kontroll av djurtransporter gjorts i Blekinge trots att länsstyrelsen har som mål att genomföra två kontroller varje år.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: HANS PRINSEN/MOSTPHOTOS

De senaste åren har kontrollerna av djurtransporter helt uteblivit i Blekinge, det rapporterar P4 Blekinge.

”Det har berott på resursbrist, och den har pågått länge. Vi har många olika uppdrag och då har det tagit överhand. Det har också varit glapp tidsmässigt på veterinär, lite oflyt, men det är inte okej”, säger Doris Larsson som är avdelningschef på Länsstyrelsen Blekinge till radion.

Djur kan transporteras på fel sätt

Målen med djurskyddskontrollerna tas fram i samarbete med jordbruksverket och i dagsläget finns det inga direkta krav på ett specifikt antal kontroller. Däremot har länsstyrelsen i Blekinge en verksamhetsplan där man satt som mål att göra två kontroller om året. Men trots målet så har inte kontroller gjorts sen 2013.

”Effekten kan bli att djur transporteras på fel sätt”, säger Doris Larsson till P4.

Jordbruksverket har förståelse

Men att inte en enda kontroll har gjorts tar Jordbruksverket med ro och förstår att länsstyrelsen valt att prioritera andra ärenden. Samtidigt hoppas man att länsstyrelsen kommer kunna nå sitt mål i år och genomföra två kontroller.

”Olika anledningar har gjort att de inte har kunnat göra det. Men de har från noll till två kvar att göra nu”, säger Kristina Andersson, samordnare för djurskyddskontroll på Jordbruksverket till P4 Blekinge.

LÄS OCKSÅ: Grov vanvård på gård

LÄS OCKSÅ: Politiker avgår efter vanvård av djur