Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 juli

  Grov vanvård på gård

  Efter en oanmäld kontroll på en gård beslöt Länsstyrelsen i Kalmar att omhänderta runt 160 djur. Av dem fick 14 nötkreatur avlivas på grund av dålig hälsa. ”Några av djuren stod och åt av gödseln i bädden”, skriver Länsstyrelsen i kontrollrapporten.

  När länsstyrelsens kontrollanter utförde en oanmäld inspektion hos en köttbonde i slutet av juni möttes de av högljutt råmande nötkreatur i lösdriftsstallet. Djuren vadade i 20-30 centimeter gödselvatten, eftersom det inte fanns några torra och rena platser där de kunde ligga. Djuren hade varken tillgång till foder eller vatten.

  I spaltstallet var boxarna överbelagda och även där saknades foder.

  ”Djuren sträckte sig så långt de nådde för att försöka nå några enstaka strån som låg i gången. All inredning var renslickad och det fanns inte ens damm på dem”, skriver länsstyrelsen i rapporten som ATL har tagit del av.

  Lantbrukaren, som själv inte fanns på plats när kontrollen genomfördes, uppgav att utgödslingen gått sönder två dagar tidigare.

  Kraftigt underutvecklade djur

  På en tjur hade ett horn vuxit tre centimeter in i huvudet, så att det skavde mot skallbenet. Länsstyrelsen hade redan under en kontroll i början av april påtalat detta, varpå lantbrukaren lovat att åtgärda saken.

   Magert och apatiskt ungdjur med gödselbränna som senare fick avlivas.
  Magert och apatiskt ungdjur med gödselbränna som senare fick avlivas. FOTO: Länsstyrelsen

  Flera djur led av gödselbränna – en frätande reaktion som uppträder när gödsel och urin sitter kvar i pälsen en längre tid och tränger in i huden. I stort sett hela besättningen var avmagrade och flera kraftigt underutvecklade. ”Vissa djur som såg ut att vara 4-5 månader gamla var i själva verket runt 1,5 år gamla vilket visar på att de var kraftigt eftersatta i växten”, skriver länsstyrelsen.

   Överläggning i spaltstallet.
  Överläggning i spaltstallet. FOTO: Länsstyrelsen
   En tjur hade ett horn som vuxit in minst tre centimeter i huvudet. Tjuren avlivades.
  En tjur hade ett horn som vuxit in minst tre centimeter i huvudet. Tjuren avlivades. FOTO: Länsstyrelsen

  Nu väntar troligen åtal mot lantbrukaren, som tidigare har dömts för brott mot djurskyddslagen på grund av gödselförorening. Djuren kommer att säljas, bortsett från de 14 nötkreatur som fick avlivas efter att en veterinär undersökt dem.

  LÄS OCKSÅ: Döda kreatur hittade på obebodd öLÄS OCKSÅ: Politiker avgår efter vanvård av djurLÄS OCKSÅ: Vanskötta kvigor avlivades

  Till toppen