facebooktwittermail d

Bildextra: Bjässar i jord och skog

I Nordamerika finns gott om riktiga bjässar när det kommer till både schaktmaskiner, hjullastare och skotare.

Caterpillar D11.
Caterpillar har kraften att ta itu med det mesta i schaktväg. FOTO: CATERPILLAR

Med en matchvikt på över 100 ton och 936 hästkrafter kan Caterpillar D11 möblera om vilket landskap som helst. Schaktbladets bredd är 6,35 meter och i medvind kan jätten knuffa uppåt 50 kubikmeter grus, jord och stenar framför sig. D11:an byggs i East Peoria, Illinois i USA och bandschaktaren levereras i delar på grund av sin storlek.

Caterpillar 994F
Caterpillar 994F har en rejält tipphöjd på 5,7 meter. FOTO: CATERPILLAR

På många gårdar är hjullastaren den viktigaste maskinen. Caterpillar 994F är alla hjullastares gigantiska storebror. Den har en Caterpillar V16-diesel på 78 liter som kan pressa ur sig 1 463 hästkrafter. Kolla särskilt in de fyra svarta piporna! Matchvikten är 194 ton och den 19 kubikmeter stora skopan har en tipphöjd på 5,70 meter.

Skotaren TimberPro TF840 Combo.
En bjässe för skogen. FOTO: KENNETH FRANSSON

Kan du tänka dig en skotare som lastar uppåt 30 ton? Här är amerikanska TimberPro TF840 Combo. Combo står för att den även kan förvandlas till skördare. Maskinen har en sexcylindrig Volvo Penta på 320 hästkrafter och vikten på den här giganten med band runt om är 36 ton. En TF840 har testkörts i Sverige med svenskt rede.

Skotaren Tigercat 1075B
Skotaren som är populär som tuff markberedare. FOTO: KENNETH FRANSSON

Skotaren Tigercat 1075B är född i Brantford, Ontario i Kanada. I Sverige har den rykte om sig att tåla riktig hårdkörning det vill säga misshandel. Därför är Tigercat populär som stenhård markberedare. Motorn är en sexcylindrig Mercedes med turbo och intercooler som kan ge 278 hästkrafter och växellådan är hydrostatisk.

Missa inte

Bildextra: Jättar i fält

Mer om skotare:

Skotarens uppfinnare har gått bort

Svenskarna som är först i världen med självkörande skogsmaskin