facebooktwittermail

Världens första skotning med autonom skogsmaskin

För första gången i världshistorien har en självkörande skogsmaskin klarat av att skota helt autonomt. Forskarna bakom det lyckade försöket ser det som ett viktigt steg mot ett mer hållbart skogsbruk.

För att se den här videon behöver du vara prenumerant.
Logga in eller prova för en krona!

Forskargruppen bakom robotplattformen Aoro – med SLU, Skogstekniska klustret och Luleå Tekniska Universitet i spetsen – går nu ut med att de har utfört världens första autonoma skotning, något som forskargruppen tror kommer att förändra hela branschen på sikt.

– Det är väldigt mycket diskussion om kalhyggen just nu, och i dag finns det anledningar till att man gör som man gör. Men har vi drönare som gör jobbet så kan man ändå få ut råvaran för att göra hållbara produkter. Jag är övertygad om att den här tekniken är en viktig medlare i den konflikt som nu råder kring biologisk mångfald och industrialiserade produkter. Det är det som är så häftigt och intressant, säger Magnus Karlberg, professor i maskinkonstruktion vid Luleå Tekniska Universitet.

Lerig världspremiär

Världspremiären skedde på en flisad, men lerig, uppläggningsplats i Västerbotten där maskinen fick kämpa för att ta sig fram. Försöket bygger på samma autonoma plattform som visades upp förra året, men som nu har vidareutvecklats för autonom skotning.

– Det vi har gjort är att montera på en vanlig Cranab-kran med tio meters räckvidd, och som har sensorer i lederna så vi vet alla vinklar. På plattformen har vi också byggt på ett vision-system som består av en kamera med två objektiv som läser av terrängen och som också kan mäta djupet.