facebooktwittermail d

”Diskriminerande lag gynnar inte svensk mjölk”

Frågan om beteskravet och andra konkurrensfrågor handlar inte om hur svensk mjölkproduktion ska se ut. I stället handlar det om huruvida vi ska ha mjölkproduktion eller ej, skriver Sveriges mjölkbönders Claes Jonsson i en replik.

Djuren har det bra inne, skriver Claes Jonsson. FOTO: JOHAN NILSSON/TT

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Replik på ”Beteskravet är de mindre gårdarnas räddning”, av Johan Nydahl.

Johan Nydahl skriver i ett debattinlägg att svensk beteslag räddar de mindre gårdarna. Han vill ha kvar beteslagen och tycker att djuren ska ut trots att de har det bra inne.

Vi kan bara konstatera att debattören helt utelämnar att vi i Sverige är med i EU och att vi mjölkproducenter i Sverige verkar på en gemensam marknad. Det går inte att verka på en gemensam marknad utan att ha likvärdiga regler vilket vi också ser på utvecklingen av svensk mjölkproduktion.

Frågan om beteskravet och andra konkurrensfrågor handlar inte om hur svensk mjölkproduktion ska se ut. I stället handlar det om huruvida vi ska ha mjölkproduktion eller ej.

Arla är marknadsledare i Sverige och har samma pris i alla länder. Vi har därmed ingen möjlighet att få någon merbetalning för beteskravet. Vi har inte heller någon möjlighet att få någon form av politiskt stöd eftersom det är ett lagkrav. Vi kan helt enkelt inte få betalt på något sätt för att vi har den här diskriminerande lagen.

Vi håller med om att det inte är sunt med den låga lönsamhet som gjort att vi tappat mjölkproduktion i Sverige men lösningen är inte att hålla fast vid en diskriminerande föråldrad lag. Ingen har någonsin tjänat pengar eller överlevt tack vare en lag.

Ingen förbjuder dig eller någon annan att ha dina djur ute. Tycker du det är bra för dina djur och dig själv ska du fortsätta med det. Hälften av de mjölkprodukter vi konsumerar är importerade så svaret på om det är en risk att avskaffa beteskravet har vi redan.

Vare sig handeln, storhushållen eller konsumenterna bryr sig om betet. De få som gör det kan köpa ekologisk mjölk.