facebooktwittermail

Banker vill hjälpa torkdrabbade bönder

Många lantbruksföretag drabbas hårt ekonomiskt av torkan. Nu öppnar banker och försäkringsbolag för mer hjälp så att deras kunder ska klara sig igenom den svåra situationen.

Torkan slår hårt mot lantbrukföretagens ekonomi. Arkivbild.
Torkan slår hårt mot lantbrukföretagens ekonomi. Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTO

För många lantbrukare är likviditeten ett stort problem när skörden inte ens blir hälften så stor som ett normalår och foderpriserna stiger i höjden. ATL har tidigare rapporterat om de fristående Sparbankerna i Falkenberg och Varberg som ger bidrag till djurägare för att stängsla in nya betesmarker i samband med torkan.

Nu följer lokala banker i Skåne efter och meddelar att de inte är främmande för att lätta på amorteringskraven för att avvärja konkurser.

– Vi har haft sådana kontakter redan och jag förväntar mig fler. Amorteringslättnader är en naturlig del nu, säger Niklas Larsson, vd för Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad till Sveriges Radio.

Tidigare i veckan sade LRF:s regionordförande i Jönköpings län, Anders Friberg, att de lantbrukare som han pratat med som inlett en dialog med sin bank är förhoppningsfulla. Går lantbruksföretag i konkurs innebär det ofta att den lokala banken förlorar en trogen kund - och då är båda parter förlorare.

– De här lantbruken ska finnas i många år framöver. Så vad vi gör är att ha individuella samtal så att vi kan göra det bästa av situationen, säger Bo Bengtsson, vd för Sparbanken Skåne till Sveriges Radio.

Även på Länsförsäkringar i Bergslagen genomförs åtgärder för att underlätta för torkdrabbade bönder. Fram till den 31 december i år öppnar de möjligheten för skogs- och lantbrukskunder som är drabbade av torkan eller brand att kostnadsfritt få samtalsstöd med råd och vägledning vid psykologiska och juridiska frågor. Det gäller även för dem utan försäkringsskador i företaget.

LÄS OCKSÅ: Sveriges mjölkbönder: Vi har ingen torkkris

LÄS OCKSÅ: Så påverkas livsmedelspriserna av torkan

LÄS OCKSÅ: Torkan hot mot den mentala hälsan