Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 25 juli 2018

  Sveriges mjölkbönder: Vi har ingen torkkris

  Det rapportas nu varje dag om en torkkris i Sverige. I det korta perspektivet är det naturligtvis så.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Stefan Gård, ordförande för Sveriges mjölkbönder
  Stefan Gård, ordförande för Sveriges mjölkbönder FOTO: Øyvind Lund

  Mjölkbönder (och andra djurproducenter) borde naturligtvis ha råd att ha ett eller två plansilofack extra för att jämna ut skillnader mellan bra och dåliga år. Är man nystartad eller nyutökad ska man ha råd att köpa in grovfoder från grannar, spannmålsproducenter längre bort osv. Naturligtvis ska man kunna ta kostnaden för transporterna också.

  Vi har hamnat i den här situationen på grund av den dåliga lönsamheten inom mjölkproduktionen de senaste 2-3 decennierna. Mjölkbonden har sedan länge inte kunnat göra nödvändigt underhåll på sin åkermark i form av täckdikning, dikesrensning och kalkning. Detta leder till lägre skördar generellt. Dessutom är det många gånger så att när han fått ihop sitt årsbehov efter två skördar avstår från att gödsla tredjeskörden av likviditetsskäl. Lejer han för hackning eller pressning uppstår även där en likviditetsförbättring i det korta perspektivet av att ta en mindre skörd.

  Rapporteringen i media och från politiker går nu ut på att avhjälpa den akuta krisen i stället för att fokusera på den sårbarhet som decenniers lönsamhetspress gjort mot lantbruket som helhet men framför allt djurproduktionen.

  LÖNSAMHETSBRISTEN ÄR BETYDLIGT STÖRRE ÄN GROVFODERBRISTEN!

  Styrelsen Sveriges mjölkbönder

  Stefan Gård

  Claes Jonsson

  Petter Pettersson

  Rikard Mikaels

  Henrik Källner

  Ulrik Isleborn

  Anders Håkansson

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen