facebooktwittermail d

Avverkade skyddad allé

Kvinnan lät såga ner 146 träd i en biotopskyddad allé med gamla almar. Nu åtalas hon för brott mot områdesskydd.

Kvinnan hävdar att man fått en muntlig dispens för att avverka träden i allén, som bedömts som en av fem mest värdefulla i västra Östergötland.
Kvinnan hävdar att man fått en muntlig dispens för att avverka träden i allén, som bedömts som en av fem mest värdefulla i västra Östergötland. FOTO: POLISEN

Avverkningen av allén norr om Vadstena ska ha gjorts i januari i år. Enligt Svt Öst menar kvinnan att träden hade almsjuka och att hon fått muntligt besked om att avverkningen fick göras.

Att träden i allén, hade avverkats upptäcktes av en tjänsteman från länsstyrelsen. I polisens förundersökning säger länsstyrelsen att den fått en förfrågan från ägare om sjuka almar i allén. Länsstyrelsen uppger att den svarat att det handlade om en biotopskyddad allé med många gamla grova träd och att det krävdes dispens för att få såga ner träden.

Dessutom ansågs allén som en av de fem mest värdefulla alleérna i västra delen av Östergötland.

Någon dispens utfärdades aldrig och nu åtalas kvinnan för brott mot områdesskydd. Kvinnan har nekat till brott och hävdar att man fått en muntlig dispens om att hugga ner allén och lämna kvar ett antal högstubbar.

LÄS OCKSÅ: Vaccinerade almar mot almsjuka

PREMIUM: "Man kan hitta rödlistade arter överallt"