facebooktwittermail

ATL-podden: EU-val, EU-val, EU-val

ATL:s podd om pengar och politik fokuserar helt på EU-valet i sitt senaste avsnitt. Politikreporter Sara Johansson och ekonomireporter Oskar Schönning guidar dig inför den 26 maj.

ATL-podden finns i flera kanaler.
ATL-podden finns i flera kanaler. FOTO: DAVID LARSSON

Det är inte bara det politiska innehållet i en EU-parlamentariker som avgör om hen kan bli framgångsrik i Bryssel och Strasbourg. Personliga egenskaper spelar också in i högre grad än i riksdagen. Vad man ska söka efter pratar Oskar Schönning och Sara Johansson om i ett helt EU-valsinriktat avsnitt.

– Det är mycket mer personligt engagemang, initiativkraft, drivkraft som räknas i EU-parlamentet. Det handlar mycket mer om att nätverka, att söka kompromisser, man är inte lika partibunden, man jobbar i partigrupper men är längre bort från partihögkvarteret därhemma, säger Sara Johansson.

Valresultatet

Valresultatets konsekvenser för maktbalansen i EU-parlamentet diskuteras också. Den traditionella kompromissmotorn driven av den konservativa partigruppen tillsammans med den socialdemokratiska ser av opinionsundersökningarna att döma ut att bromsa in.

– De behöver hitta andra grupper att samarbeta med. Det kan bli den nya liberala gruppen som ser ut att bildas, eller om det går väldigt bra för de gröna partierna så kan de också få mer inflytande, säger Sara Johansson.

ATLs kartläggning av vilka politikområden, i form av utskott, toppkandidaterna är mest intresserade av tas också upp. Av 26 tillfrågade valde 3 jordbruksutskottet.

Avsnittet spelades in måndagen den 6 maj.