Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 april

  Minskat intresse för jordbruksutskottet

  Intresset för jordbruksfrågor har minskat sedan förra EU-valet. Endast 3 av 26 tillfrågade kandidater vill sitta i parlamentets jordbruksutskott.

   Endast 3 av 26 tillfrågade kandidater vill sitta i parlamentets jordbruksutskott.
  Endast 3 av 26 tillfrågade kandidater vill sitta i parlamentets jordbruksutskott. FOTO: iStock/Hans Dahlgren

  När ATL inför EU-valet 2014 frågade 25 av partiernas toppkandidater om deras drömutskott svarade tre att de ville sitta i jordbruksutskottet, och ytterligare två ville ha en ersättarplats. Det var ett rekordstort intresse, efter en valkampanj där djurvälfärd och jordbrukets lönsamhet fått ovanligt stort utrymme.

  Och även om det inte finns någon spikrak linje mellan drömmen och var en parlamentariker till slut hamnar så blev slutresultatet en rekordstark svensk representation i jordbruksutskottet, med en ordinarie och tre ersättare. Den ersättare som vill kan i EU-parlamentet spela lika stor roll, och få lika tunga uppgifter, som en ordinarie, ända fram till själva omröstningen, men då är det mesta arbetet redan gjort.

  Stor enkät: Här är toppnamnens drömutskottLäs också: Cap överskuggar allt i nästa EU-parlament

  Vill premiera kolbindande lantbruk

  Fem år senare ser det annorlunda ut. På frågan om vilka två utskott de vill sitta i om de själva får välja svarar 3 av 26 jordbruksutskottet. En av dem är Miljöpartiets andranamn, Pär Holmgren, som ser stora möjligheter att jobba med sin hjärtefråga, klimatet, i jordbruksutskottet.

   Miljöpartiets andranamn, Pär Holmgren, ser stora möjligheter att jobba med sin hjärtefråga klimatet i jordbruksutskottet.
  Miljöpartiets andranamn, Pär Holmgren, ser stora möjligheter att jobba med sin hjärtefråga klimatet i jordbruksutskottet. FOTO: Miljöpartiet

  Han vill bland annat se mer ersättning för kolbindande lantbruk.

  – Jag är övertygad om att det är i jordbruk och skogsbruk vi kan hitta de riktigt bra lösningarna när vi ska ställa om till ett hållbart samhälle. Med tanke på att jordbruksstödet är så stort som det är skulle jag gärna se att alla de duktiga lantbrukare som finns i Sverige, som gör ett bra arbete med ekosystemtjänster och biologisk mångfald och mycket annat, får stöd för det.

  Jordbruk och klimat

  I samband med förra sommarens torka och inför riksdagsvalet fanns det ingen populärare plats för en partiledare att visa upp sig på än en dammig gårdsplan. Få missade att koppla krisen i jordbruket till klimatet. Men medan klimatfrågan hållit sig kvar som en politiskt högprioriterad fråga verkar lantbrukets roll ha halkat ner på dagordningen. I stället har miljöutskottet blivit intressantare. Fyra hugade EU-parlamentariker väljer det, jämfört med tre 2014. För Moderaternas andranamn Jessica Polfjärd är jordbruksutskottet och miljöutskottet en drömkombination.

  Huruvida någon kommer att få som de vill återstår att se. Efter valet ska utskottsplatserna först fördelas mellan partigrupperna, sedan inom dem. Intresset för olika utskott varierar mellan partigrupperna. Till exempel är intresset i den gröna gruppen, av uppenbara skäl, stort för miljöutskottet. Att flera svenska miljöpartister, om de blir invalda, skulle få plats där är mindre sannolikt.

   Fredrick Federley (C), kandidat till EU-parlamentet.
  Fredrick Federley (C), kandidat till EU-parlamentet. FOTO: Centerpartiet

  Konkurrens om stolarna

  Veteraner tenderar att ha företräde framför nykomlingar, något som kan tjäna Centerpartiets Fredrick Federley, som redan gjort fem år som ersättare i jordbruksutskottet. När han kom in i utskottet satt partigruppskamraten Marit Paulsen (L) som ordinarie och hennes position var orubblig. Fredrick Federley menar att det var en mindre skräll att han fick en ersättarplats med tanke på konkurrensen om stolarna.

  – I Europapolitiken vill man ju nämligen hålla på med jordbruksfrågor. Det vill man ju inte riktigt i Sverige, här vill alla bara ta pengar därifrån.

  Utskotten

  Alla EU-parlamentets 751 ledamöter kan inte hålla koll på alla frågor. Därför är arbetet indelat i utskott med specialområden som bereder ärenden innan de behandlas av hela parlamentet.

  Då utskotten försöker hitta kompromisser med majoritetsstöd innan ärendena når plenum följer ofta de stora omröstningarna utskottens förslag. Det gäller inte minst för jordbruksutskottet som traditionellt dominerats av ledamöter med bondebakgrund.

  Relaterade artiklar

  Till toppen