facebooktwittermail d

Arlabilen bärgades sent på måndagen

En mjölkbil välte på måndagen med full last i norra Marbäck i Ulricehamns kommun.

– Det är 9 400 liter mjölk, säger lantbrukaren Sture Karlsson till ATL. På måndagskvällen var mjölkbilen bärgad.

Foto: Sture Karlsson
Foto: Sture Karlsson

– De var färdiga med bärgningen klockan sju i kväll ungefär, nu är den på väg till Jönköping. Den välte i morse och arbetet har hållit på hela dagen. Det har varit en lång dag, säger Sture Karlsson på måndagskvällen som håller på med en försenad kvällsmjölkning när ATL får kontakt med honom.

Mjölkbilen från Arla hade precis hämtat mjölk hos Sture Karlsson, när den välte. Han var på väg från gården med ett lass grus.

– Det var min fru som ringde och berättade att mjölkbilen hade vält. Jag trodde inte det var sant, men det är väldigt halt här just nu, säger han.

På bilder på bt.se, som var först med att rapportera om olyckan, syns hur den grönvita lastbilen ligger på sidan i ett vinterlandskap. Snön i träden visar att det nyligen snöat, samtidigt som den svarta jorden som fläkts upp vid lastbilen visar att det inte finns tjäle i marken. Spåren vid olycksplatsen visar att lastbilen kommit för långt ut i den snötäckta vägrenen och vält när underlaget inte svarat.

– Allt hänger på dålig sandning. Det är glashalt, säger Sture Karlsson till ATL.

Slamsugare för att få bort mjölken

Efter olyckan, som inträffade i förmiddags, skickade Arla en ytterligare tankbil i ett försök att pumpa över mjölken till den.

Men enligt Sture Karlsson var det för svårt att få tillräckligt tryck i slangen eftersom olycksbilen låg i diket och mjölken därmed är för långt ner i förhållande till den andra bilen. Under dagen väntade Sture Karlsson och de andra på platsen på att en slamsugare skulle försöka få ut mjölken, som efter det måste kasseras.

– Jag ringde Svevia innan olyckan och sa att det var för dåligt sandat, säger Sture Karlsson. Men det var inte prioriterat så här långt ut på landsbygden. Men när olyckan hade hänt var jag med i P4 Sjuhärad och sa samma sak. Då kom grusbilen. Ett intressant sammanträffande, säger Sture Karlsson

Chauffören mår bra

Föraren av mjölkbilen mår enligt Arlas svenske presschef Erik Bratthall bra.

– På sina håll är vägarna i dåligt skick och har dessutom dåligt vinterunderhåll vilket gör att denna typ av händelse kan ske. Från Arlas sida andas vi givetvis ut när denna typ av händelse inte föranlett personskador, säger Erik Bratthall.

Sture Karlsson blir helt kompenserad för den kasserade mjölken, nästa gång kommer mjölkbilen på onsdag.

– Jag hoppas att det är bättre väglag då och att det är bättre sandat, säger han glatt och tillägger:

– Vi har verkligen alla hjälpts åt en dag som denna och jag är glad att ingen skadade sig.

LÄS ÄVEN: Besprutad humle i eko-öl