Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 december 2017

  Dispenser bakom stora ökningen av ekologisk öl

  Livsmedelsverket har frikostigt gett tillverkarna av ekologisk öl dispens för att använda konventionellt odlad humle och jäst. Det betyder att stora mängder ekologisk öl på Systembolaget innehåller konventionell humle, en av de mest besprutade grödorna.

  Producenter av ekologiska livsmedel kan i vissa fall ges undantag från att använda ekologiska ingredienser. Det är en möjlighet som till stor del byggt upp Systembolagets makalösa ökning av försäljning av ekologisk öl, visar en granskning som ATL har gjort.

  Systembolagets ekoölsförsäljning har ökat med 600 procent på sex år. 134 artiklar ekologiskt öl finns nu i sortimentet. Samtidigt har Livsmedelsverket de senaste fyra åren lämnat ut 76 dispenser för konventionellt odlade humlesorter i ekoöl.

  – Det finns ingen annan ingrediens som vi har gett så många dispenser för som humle, säger Lena Wallin, statsinspektör på Livsmedelsverket.

   Carlsberg Hof är en av storsäljarna som ligger bakom Systembolagets stora lyft i ekoölförsäljningen.
  Carlsberg Hof är en av storsäljarna som ligger bakom Systembolagets stora lyft i ekoölförsäljningen.

  Hof en storsäljare

  Dispensen utnyttjas bland annat av Carlsberg, där Carlsberg Hof är en av storsäljarna som ligger bakom Systembolagets stora lyft i ekoölsförsäljningen. Ljus lager, som Carlsberg Hof, står för 90 procent av all ölförsäljning, och öl för 50 procent av all försäljning på Systembolaget.

  – Det stämmer att vi har dispens från Livsmedelsverket, säger Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg.

  LÄS OCKSÅ: Optimera skörden med nytt mätinstrument

  För Systembolaget är Carlsbergs dispens viktig för att kunna nå volymmålet för den ekologiska försäljningen.

  – Vi hade satt upp ett mål att 20 procent av vår volym skulle vara ekologisk och vi insåg att det skulle vi inte nå utan att få med ölen och tog då kontakt med bland andra Carlsberg, säger Staffan Adin, inköpare på Systembolaget.

  Dispenser kan förnyas som max i fyra år, men regeln kan kringgås genom att bryggeriet väljer andra humlesorter. Det finns närmare ett hundratal kommersiella humlesorter i dag.

  – EU-kommissionen tittar på det här och man vill förkorta möjligheten till dispens för konventionella ingredienser i ekolivsmedel till maximalt 18 månader, säger Lena Wallin.

   Lena Wallin.
  Lena Wallin.

  Enligt Lena Wallin uppfyller dock ekoölen kraven på att 95 procent av innehållet ska vara ekologiskt, (vatten räknas inte med). Men det är kornet som står för hela ekoinnehållet. Den konventionella humlen odlas intensivt i Europa och USA, bland annat, och är en av de mest besprutade grödor som odlas.

  – Jag kan tänka mig att under en odlingssäsong används mellan 15 och 20 aktiva substanser, i värsta fall upp till 25, men då är det för behandlingar av hela paletten med problem, allt från ogräs till skadeinsekter, säger Sören Pagh, rådgivare på växtskyddsföretaget BASF, som säljer medel till humleodlare i Europa.

  Det är också behandlingar som riskerar att spridas i miljön eftersom humleplantor växer sig fem sex meter höga, vilket ökar risken för vindavdrift vid de kemikaliska växtskyddsbehandlingarna.

  – Jag skulle inte vilja ha en humleodling i närheten av ett vattendrag, vilket är något vi ställer stora krav på i Sverige, säger Sören Pagh.

  LÄS OCKSÅ: Warbro Kvarn inviger nytt mälteri

  – Men hur en gröda odlas konventionellt är inget EU-kommissionen tar hänsyn till i dispensförfarandet, säger Livsmedelsverkets Lena Wallin

  Underlättar för bryggerier

  Det som också underlättar för bryggerierna att sälja sina ekologiska öl med konventionell humle är att EU:s regelverk inte kräver att innehållet i alkoholdrycker med en alkoholhalt över 1,2 volymprocent deklareras.

  – Det är inget EU-kommissonen kommer att ändra på länge, men det gör ju att konsumenten inte kan göra ett medvetet val, något som vi vill i Sverige, säger Lena Wallin.

   Livsmedelsverket har frikostigt gett tillverkarna av ekologisk öl dispens för att använda konventionellt odlad humle och jäst.
  Livsmedelsverket har frikostigt gett tillverkarna av ekologisk öl dispens för att använda konventionellt odlad humle och jäst.

  Och det är inte bara bryggerierna som använder sig av möjligheterna till dispenser för att inkludera konventionella ingredienser i sina ekologiska produkter. Sverige utmärker sig bland EU:s medlemsländer, menar Lena Wallin.

  – Vi är det land i EU som beviljar flest dispenser till ekologiska produkter och vi har EU-kommissionens ögon på oss. De undrar varför vi beviljar så många dispenser som vi gör.

  Ekoförsäljningen i Sverige

  Försäljningen av ekologiska livsmedel i Sverige uppskattas till närmare 25 miljarder kronor. Systembolaget har varit med och dragit ett stort lass när det gäller ökningen på senare år. Systembolaget står i dag för 18 procent av all ekoförsäljning.

  När det gäller humle odlas ingen certifierad ekologisk humle i Sverige i dag. Nästa år blir Korngården den första certifierade ekologiska humleodlaren. Även utomlands är den ekologiska humleodlingen mycket blygsam. Castle Malting, en stor Europaaktör inom malt och humle har cirka ett dussin ekologiska humlesorter av cirka 100 som man erbjuder och nästan alla av dessa är slutsålda.

  LÄS OCKSÅ: Tillverkaren på Varaslätten håller tätenLÄS OCKSÅ: Humleproffs i ny föreningLÄS OCKSÅ: Större risk för skalskadat malt i år

  Relaterade artiklar

  Till toppen