facebooktwittermail

Arla sänker mjölkpriset - både för konventionell och eko

Arlas a contopris för både konventionell mjölk och ekologisk mjölk sänks inför årsskiftet. Invägningen för Arlas mjölkbönder har ökat för första gången på 10-15 år och väntas fortsätta öka.

FOTO: TT

Arlas a contopris för både konventionell mjölk och ekologisk mjölk sänks med 12,9 öre i januari, meddelar bolaget. Det gör att a contopriset för konventionell mjölk ligger på 345,9 öre per kilogram. A contopriset för ekomjölk blir 418,6 öre per kilogram.

En stor orsak till sänkningen är den fortsatta osäkerheten kring hur den globala marknaden kommer att påverkas av covid-19 och Brexit-förhandlingarna. Bland annat har priserna på fett, hårdost och mozzarella försvagats den senaste tiden.

”Blir det inget frihandelsavtal där livsmedel undantas från tullar och tariffer så kommer detta att få effekt på Arla då Storbritannien är vår viktigaste marknad. Alla funderar kring hur världen kommer att fungera efter pandemin”, skriver Arlas presschef Erik Bratthall till ATL.

Läs mer: Trendbrott för mjölkproduktionen i Arla Sverige

Ökad mjölkinvägning

Under 2020 har invägningen för Arlas mjölkbönder ökat med cirka 4 procent, vilket är den första ökningen på 10-15 år.

”Det är både små och stora gårdar som ökar invägningen. Skiftet kom efter sommaren och prognoserna för nästa år pekar mot en ökad invägning i Sverige", skriver Arlas presschef Erik Bratthall.

Under året har också skillnader i konsumtionsmönstren märkts av, med ökning av produkter för matlagning hemma medan intäkter från restaurang och hotell har minskat. De senaste åren syns också en trend med mer yoghurt, ost och smaksatta mjölkprodukter, i stället för vanlig dryckesmjölk.

Läs också: Grönt näringslivsindex upp tre enheter