facebooktwittermail

Arla och kommunen överens om Boxholmslokalerna

Efter långa förhandlingar har Arla och Boxholms kommun kommit överens om att kommunen tar över de gamla mejerilokalerna.

Arla och Boxholms kommun var i början oense om vilka inventarier som skulle ingå i köpet.
Arla och Boxholms kommun var i början oense om vilka inventarier som skulle ingå i köpet. FOTO: JEPPE GUSTAFSSON/TT

På måndag får kommunen tillgång till nycklarna, vilket Corren och Sveriges Radio var först med att rapportera.

Turerna kring övertagandet har varit många.

Efter att kommunen köpte lokalerna för 4,5 miljoner kronor uppstod en tvist om vilka inventarier i form av maskiner och annan utrustning, som skulle ingå i köpet och inte.

Det enda Arla kommer ta med sig nu är en packmaskin och ett skakbord. Resten ser alltså ut att bli kvar.

– Det känns overkligt. Vi pratar om det nu i kulisserna och det har nog inte riktigt smält in än. Vi har hållit på med detta dagligen i två år och två dagar. Det sista året har ett stabilt gäng på 12 000 personer stöttat oss, säger Morgan Sehlstedt, talesperson för vänföreningen Boxholmsostens Vänner, till ATL.

Också kommunstyrelsens ordförande Britt-Marie Johansson (S) är lättad efter beslutet som förmedlades via kommunjuristen i går kväll.

– Det känns skönt att vi har rett ut detta. Det har stor betydelse för Boxholm om vi kan få hit företagare och verksamheter som skapar arbetstillfällen, säger hon.

Vad blir nästa naturliga steg?

- Först ska vi få nycklarna på måndag. Sen får vi se hur vi går vidare. Men troligtvis kommer vi ta kontakt med dem som har visat intresse för att komma in och starta produktion i lokalerna.

Målet är alltså att lokalerna ska användas till fortsatt mejeriproduktion. Men om de tas över av en eller flera aktörer är fortfarande för tidigt att säga, liksom om lokalerna kommer att hyras ut eller säljas vidare till intressenterna. Först ut blir troligtvis någon form av stekost, alltså en svensk variant av halloumi, säger Britt-Marie Johansson.

Med tanke på att det finns mycket mejeri- och ostkompetens i Boxholm finns det också många som kan hjälpa till i utvecklingsarbetet, poängterar Morgan Sehlstedt.

Här blir vänföreningens nya roll att lyfta fram och stötta aktörer som vill bli lokala producenter. Vänföreningen har redan ansökt om att få registrera varumärket Östersund, som en gliring till att Boxholmstillverkningen flyttades dit.

Finns det några intressenter som du vet om?

– Nej ingen som jag vet om. Men kommunen har inte köpt detta i spekulation, det har jag svårt att tro, säger Morgan Sehlstedt.

Det finns inga andra varumärkesnamn med mer lokal förankring som ni skulle kunna skydda?

– Det får nya aktörer spåna fram. Det är inte vår roll. Men det är klart att vi skulle kunna göra det, säger Morgan Sehlstedt.

Drömmen är i stället att få till en ursprungsmärkning av Boxholmsosten, så att osten inte kan lämna orten igen, eller få till en ny lokal ost som kan bära traditionen vidare, fortsätter Morgan Sehlstedt.