facebooktwittermail d

Arla lanserar KoBT för stressade stadsbor

Vallentuna

Nu lanserar Arla en ny idé – kor som terapeuter för stressade stadsbor. Allt för att nå den yngre generation som allt oftare väljer alternativ till mjölkprodukter. 

Johan Lindgren, mjölkproducent på Backa gård i Vallentuna, håller om en ko på en grön äng.
Johan Lindgren, mjölkproducent på Backa gård i Vallentuna, deltar i Arlas satsning Ko-BT, ko-besökstid. FOTO: ROLF ANDERSSON

I en hage omgiven av träd i höstfärger står ett gäng sinkor. Några håller sig på avstånd, andra låter sig klappas av besökarna på plats. 

Det som händer här är ett test av Ko-BT, ko-besökstid, där kon marknadsförs som en terapeut. Arlas kampanj ”Lev i muet” står bakom det hela, där en annan del av kampanjen är att engagera influencers.

– Vi vill nå de unga och på ett humoristiskt sätt uppmuntra till att finna mer ro i vardagen. Möjligheten att tillbringa tid med en ko på en Arlagård kan ge ett lugn i en annars stressig vardag, säger Emma Gustafsson som arbetar med PR åt Arla.

Kor i hage.
På Backa gård finns 110 kor och 120 ungdjur. FOTO: ROLF ANDERSSON

Under två veckor ska det gå att besöka fyra lantbruk runt om i landet. Ett av dem är Backa gård i Vallentuna strax norr om Stockholm. Här finns vana av att öppna upp gården eftersom man arrangerat kosläpp åt Arla i 20 års tid. Vissa år har det kommit upp till 7 000 personer.

– Vi fick frågan om att vara med och ordna de här besöken och tänkte ”vi provar väl”. Man vill informera folk om vad det handlar om, de flesta vet inte ett dugg om vad vi håller på med eller var maten kommer ifrån. Det förekommer mycket fel i debatten också och vi vill gärna vara med och rätta till dem, säger Johan Lindgren som driver Backa gård med sin fru Karin Lindgren. 

Johan Lindgren i kohagen.
”Hur skulle landskapet se ut utan kor? Det skulle bli sly. Dessutom lagrar hagarna in kol, något som det inte pratats om i debatten”, säger Johan Lindgren. FOTO: ROLF ANDERSSON

Betesmarker lagrar in kol

Han menar att ett av felen är att det bara rapporteras om kornas negativa klimatpåverkan, medan betesmarkerna faktiskt lagrar in kol. 

– Det heter också att vi inte ska äta kött eller dricka mjölk. Men korna äter ju gräs och det kan inte vi människor göra, och det går inte att odla humanföda överallt.

Det utgår också en ersättning från Arla för arbetet med besökare.

– Ärligt talat vet jag inte hur mycket, men det är väl egentligen en bisak i det hela, säger Johan Lindgren. 

Johan och Karin Lindgren i stallet.
Johan Lindgren är femte generationens lantbrukare på Backa gård. Han och hustrun Karin Lindgren har fyra barn, varav tre är intresserade av att ta över gården. Men om det blir fortsatt mjölkproduktion är oklart. FOTO: ROLF ANDERSSON

Han är femte generationens lantbrukare på gården.

– Jag har fyra barn varav tre är villiga att ta över, men om de vill ha kor är ett frågetecken. Det är klart, det är mycket jobb så man måste ha ett intresse. Jag ville inte heller ha kor när jag var i den åldern, men djuren är bra eftersom det blir jämn sysselsättning och bättre växtodling. Plus att vi har betesmarker som måste skötas.

KoBT med Arla

För besökarna berättar Johan Lindgren om gården. Som att här finns 110 kor, 120 ungdjur och 460 hektar odlad mark. Även kalvarna får en visit, liksom mjölkkorna. Hur en modern mjölkmaskin fungerar fascinerar, liksom att korna har borstar att göra rent sig själva på. 

Fyra personer åt gången får under 20 minuters tid hänga med både kor och lantbrukare under två veckor i oktober. Om de som kommer till Backa gård ser korna som terapeuter är oklart. Men de kommer i alla fall att ha fått närkontakt med lantbruket.

Detta är Ko-BT

Arla bjuder in till fyra mjölkgårdar i landet; Valsinge i Åtvidaberg, Backa i Vallentuna, Västbo i Sundsvall och Kilhammar i Söderhamn. 

Fyra personer åt gången får under 20 minuters tid hänga med både kor och lantbrukare. 

Projektet pågår under två veckor i oktober, men kan komma att förlängas eller återuppstå.

Aktiviteten är en del av Arlas kampanj ”Lev i muet” som ”uppmuntrar till att varva ner i en annars stressig vardag”. 

ATL:s reporter klappar ko i hage.
ATL:s reporter i närkontakt med en av ko-terapeuterna. FOTO: ROLF ANDERSSON