facebooktwittermail d

Arla bygger ut i Linköping

Arla bygger en ny förpackningslinje i Linköping. En satsning som inte har något med att möta Glada bondens satsning i Boxholm, enligt mejerichef Mathias Carlsson.

Mjölkbönderna i Östergötland levererar cirka 220 miljoner kilo mjölk till mejeriet i Linköping varje år. På sikt kommer det att behövas mer i och med att Arla nu investerar i en ny förpackningslinje där.
Mjölkbönderna i Östergötland levererar cirka 220 miljoner kilo mjölk till mejeriet i Linköping varje år. På sikt kommer det att behövas mer i och med att Arla nu investerar i en ny förpackningslinje där. FOTO: CECILIA PERSSON

Arla ska lägga 52 miljoner kronor på en ny förpackningslinje i mejeriet i Linköping.

– Det är både en reinvestering då de två förpackningslinjer vi har i dag är från 1998 och börjar bli gamla. Med den nya linjen får vi både en fördubblad kapacitet, räknat i förpackningar per dag, och är förberedda för att hantera nya typer av förpackningar i framtiden, säger mejerichef Mathias Carlsson till ATL.

Att klara av att möta marknadens efterfrågan på nya och mindre klimatbelastande förpackningar kommer att vara en stor fråga för Arla i framtiden menar han.

LÄS OCKSÅ: Arlabönder klimatsmarta

Investeringen har ingen koppling till Glada bondens expansiva planer för mejeriet i Boxholm, enligt Mathias Carlsson.

– De här planerna har funnits med i många år.

Varje år investerar Arla i storleksordningen 100 miljoner kronor i mejeriet i Linköping. Där produceras varje vecka 1,2 miljoner bägare med crème fraiche och gräddfil. Den nya linjen som beräknas vara i drift i juni nästa år ska ha dubbelt så hög kapacitet. Då ska också den gräddfilsproduktion som i dag sker i Kalhäll utanför Stockholm flyttas till Linköping.

Ökad produktion kommer att kräva mer mjölk. Men hur mycket mer kan Mathias Carlsson inte svara på i dagsläget.

– Det beror på hur mycket mer vi ska producera. Men de närmaste två till tre åren kommer inte det vara en jättefråga.