facebooktwittermail d

Martin Krokstorp utsedd till årets bonde

Årets bonde är nu utsedd och priset gick till Krokstorps gård som drivs av Martin Krokstorp.

På Krokstorps gård utanför Helsingborg driver Martin Krokstorp växtodlingen enligt principerna i ”conservation agriculture” – nu har han fått utmärkelsen årets bonde.
På Krokstorps gård utanför Helsingborg driver Martin Krokstorp växtodlingen enligt principerna i ”conservation agriculture” – nu har han fått utmärkelsen årets bonde. FOTO: HANS DAHLGREN

Hur känns det att ha fått utmärkelsen ”Årets bonde”?

– Vi är väldigt stolta och hedrade över en så fin utmärkelse. Det är överväldigande. Man gör så gott man kan på hemmaplan, och så kommer en sådan här utmärkelse. Det är en jättetrevlig bonus.

Hur kommer det sig att just ni fick utmärkelsen?

– Det bottnar sig egentligen i att jag är den nionde generationen på gården och att vi prioriterar långsiktig hållbarhet. Vår målsättning är att förvalta jorden, jordbruket och lantbruket så att det går att driva ett hållbart lantbruk många generationer till.

Vilken betydelse har den här utmärkelsen för dig?

– Det ger mer energi till att fortsätta förvalta och förbättra gården. Syftet med årets bonde är att minska avståndet mellan producent och konsument, och att visa på hur mycket gott som görs i branschen, det hoppas jag också att utmärkelsen leder till att öka och förbättra. Vi i branschen borde också bli ännu bättre på att visa hur mycket bra som görs. Det är livsuppehållande verksamhet vi håller på med, och vi behöver förmedla den viktiga funktionen som vi har.

Vad står på agendan för framtiden?

– Vi arbetar med Conservation agriculture som system. Det har vi gjort i ungefär fyra år nu, och vi räknar med att det kommer ta 5-10 år innan det sätter sig fullt ut, så vi kommer att fortsätta jobba med att komma in i det långsiktiga systemet. Vi fortsätter att förbättra och förvalta jorden så att den ska bli ännu säkrare och tryggare framöver. Jag tror och hoppas att nyfikenheten kring att våga prova nytt och ta ut svängarna växer och smittar av sig i branschen.

Årets Bonde utvecklas och utses i samarbete Bergkvist publishing, Världsnaturfonden WWF, MSC, KRAV, Pågen, Sydgrönt, Skånemejerier, Svenskmärkning, Martin & Servera, Malmö Stad samt Event in Skåne.

ATL TV: Här är ett reportage där Martin Krokstorp berättar mer om hur de jobbar med conservation agriculture på gården. Mer finns på ATL.nu/atltv

Juryn som utser Årets bonde 2020 består av:

Adam Arnesson, Jannelunds Gård

Pär Bergkvist, vd Bergkvist Publishing (grundare Årets Bonde)

Peter Borring, fd Ordf LRF Östergötland

Jonas Carlberg, Affärsområdeschef Lantbruk, KRAV

Jeanette Elander, Ordf Sveriges Grisföretagare

Linnéa Engström, Programdirektör MSC

Anna Grundberg, Affärsområdeschef Lantbruk, HS Certifiering

Anna Richert, Världsnaturfonden WWF

Erik Stjerndahl, fd vd HIR Skåne, Borgeby Fältdagar

Läs mer: Gratis arbetskraft ersätter plogen

Läs mer: Så jobbar Krokstorps gård med mellangrödor

Läs mer: Bearbetning mot alla principer för Martin Krokstorp

Så här löd juryns motivering:

”Vinnaren i Årets Bonde 2020 visar upp en bredd som imponerar och en nyfikenhet som inspirerar. Detta gäller 360 grader; arbetet med växtskydd, odlingsteknik, bördighet, biologisk mångfald, socialt engagemang, energiförsörjning och ny teknik. Här bygger man värden över tid och tar ansvar för både natur, djur och människa – ett ansvar som sträcker sig generationer bakåt i tiden – och förhoppningsvis lika många generationer in i framtiden.”

Här är vinnarna i de olika kategorierna

• Mjölk: Wapnö Gård

• Spannmål: Krokstorps Gård

• Fisk & Skaldjur: FiskarAnna

• Eko & Innovation: Bokeslundsgården

• Frukt & Grönt: Lilla Bjers

• Kött: Ejmunds Gård