Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 mars 2020

  Gratis arbetskraft ersätter plogen

  Påarp.

  På Krokstorps gård utanför Helsingborg driver Martin Krokstorp växtodlingen i nionde generationen. I år blir fjärde säsongen han jobbar enligt principerna i conservation agriculture, och nu börjar det märkas en stor skillnad i fälten.

  Odling på nytt sätt

  Under efterkrigstiden har de flesta växtodlare strävat åt samma håll med ungefär samma metoder. Det har ofta handlat om dieselkrävande insatser för jordbearbetning och kemikalier som matchar de grödor man odlar. Men det finns odlare som frågar sig om den utvecklingen är hållbar och i stället prövar andra spår – conservation agriculture och regenerativt jordbruk. ATL ska under året följa två av dem.

   Mellangrödor, rötter och skörderester ger mat åt mikroorganismer och maskar. Det håller jorden mera levande, ger bärighet och bättre vattenavrinning. ”Infiltrationen har vi sett väldigt tydlig skillnad på den här vintern”, säger Martin Krokstorp.
  Mellangrödor, rötter och skörderester ger mat åt mikroorganismer och maskar. Det håller jorden mera levande, ger bärighet och bättre vattenavrinning. ”Infiltrationen har vi sett väldigt tydlig skillnad på den här vintern”, säger Martin Krokstorp. FOTO: Hans Dahlgren

  Martin Krokstorp sätter spaden i marken och bryter upp en bit jord. Han delar den med händerna och ut kryper flera daggmaskar.

  – Maskarna är redan i gång med förberedande vårbruk. Det är gratis arbetskraft som jobbar dygnet runt. Så här såg det inte ut förut, säger han.

  Mellangrödor armerar

  Han verkar inte nämnvärt bekymrad inför vårbruket efter den blöta vintern. Dels har alla daggmaskar sett till att vattnet lättare rinner undan, med alla små hål de gör. Dels finns överallt mellangrödor, rötter och skörderester som armerar det översta jordlagret och gör bärigheten bättre.

  – Jag tror vi kommer ut gans­ka snart. Startgödsling kan vi göra under första halvan av mars, även om det är så blött som det är nu.

   Trots de stora regnmängderna under vintern är det i år mindre vattensamlingar på fälten än tidigare. ”Jag ser fram emot ett ganska enkelt vårbruk”, säger Martin Krokstorp.
  Trots de stora regnmängderna under vintern är det i år mindre vattensamlingar på fälten än tidigare. ”Jag ser fram emot ett ganska enkelt vårbruk”, säger Martin Krokstorp. FOTO: Hans Dahlgren

  Stora besparingar

  I conservation agriculture är målet att inte bearbeta jorden utan låta de naturliga organismerna göra jobbet. Rester från föregående gröda ger näring åt dem, och mellangrödorna hjälper till att både luckra jorden och behålla ett naturligt högre näringsinnehåll. Ekonomiskt är den direkta vins­ten stora besparingar på diesel och arbetstid, ungefär 50 procent.

  Läs mer: Bättre ekonomi med grönt året runtATL TV: Så funkar Conservation agricultureLäs mer: Hellre betesmarker än att börja ploga

  Martin Krokstorp har inte sett några lägre skördar, men full utdelning på omställningen kommer att ta lite tid, räknar han med.

  – Nu är vi bara tre och ett halvt år in i systemet och jag räknar med fem–tio år innan vi har full effekt. Det tar tid att ställa om en jord till att jobba på ett annat sätt.

   Mycket är outforskat när det gäller mellangrödor. Därför har Martin Krokstorp försöksodlingar på gården med nio olika blandningar. Den nedre halvan här är direktsådd och den övre halvan är plöjd och harvad före sådd för
  Mycket är outforskat när det gäller mellangrödor. Därför har Martin Krokstorp försöksodlingar på gården med nio olika blandningar. Den nedre halvan här är direktsådd och den övre halvan är plöjd och harvad före sådd för FOTO: Hans Dahlgren

  För Martin Krokstorp är det mycket experimenterande. Efter förra skörden sådde han nio olika blandningar av mellangrödor tillsammans med Skåneförsöken, hushållningssällskapet och Greppa Näringen. Syftet är att utvärdera vilka mellangrödor som ger bäst effekt under både mellangrödans växtperiod och i efterföljande gröda.

  – Den kunskap som finns är oftast erfarenhetsutbyte mellan odlare, men forskning och statistik finns inte.

  Etablera mycket havre

  I vår ska han etablera mycket havre och vårkorn. Några dagar före direktsådden kör han glyfosat mot ogräs och överlevande mellangrödor. Efter sådden blir det en vända med ringvälten för att trycka ner sten. Sedan är det klart.

  – När grannen plöjer eller harvar inför sådd sitter jag hemma. Så vårbruket är över mycket fortare än tidigare.

  Martin Krokstorp har tagit över jordbruket efter sin far Fredrik, som fortfarande är med i arbetet.

  – Han är lika entusiastisk och positiv som jag är. Han säger själv nu drygt tre år in i systemet: ”Här har jag suttit och plöjt och haft mig i 50 år, och så går det att göra så här enkelt.”

  Odling på nytt sätt

  Under efterkrigstiden har de flesta växtodlare strävat åt samma håll med ungefär samma metoder.

  Det har ofta handlat om dieselkrävande insatser för jordbearbetning och kemikalier som matchar de grödor man odlar.

  Men det finns odlare som frågar sig om den utvecklingen är hållbar och i stället prövar andra spår – conservation agriculture och regenerativt jordbruk. ATL ska under året följa två av dem.

  Krokstorps Gård

  Bolagsform: Aktiebolag (Krokstorps Gård AB)

  Ägare: Martin Krokstorp

  Egen areal; 125 ha, Arrenderad areal; 315 ha, extern areal (sådd, gödsling, växtskydd, tröske): 130 ha

  Grödor: höstvete, havre, vårkorn, höstraps, rödsvingel och mellangrödor.

  Omsättning: (ej klart 2019)

  Resultat: (ej klart 2019)

  Maskinpark: 2 st Fendt 724, Ljungby L11, Claas Lexion 760 TT med 35 fots Conviobord, Väderstad Seed Hawk 8m, halmharv 7,5 m, Väderstad Carrier 500 med CCD, Väderstad Rexiusvält 12,3 m, Amazone växtskyddsspruta UX5200, Amazone gödningsspridare ZAM Ultra Hydro, Metsjö fältvagn 21 m3, Spannmålssläp 32 m3.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen