facebooktwittermail d

Magdalena Hermelin: ”Tack för att du kom hit”

Jag kan inte ta in allt det vidriga som han mött på vägen, skriver Magdalena Hermelin om en berättelse som hon fått höra under arbetet i grönsaksfältet.

Magdalena Hermelin
”Jag driver ett företag som ska generera vinst och utvecklas samtidigt som mina kolleger ska må bra och ha schysta löner”, skriver Magdalena Hermelin i en utblick. FOTO: PRIVAT

Detta är en ledartext. Det innebär att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Utblick är ledarsidans vinjett för skrivna utblickar. Här skriver gästande eller fasta skribenter från nära och fjärran för att vi ska lära oss mer om världen.

Det är tydligt att han inte tycker synd om sig själv, Abdolkarim. Det han beskriver är så som det var och så som alla gjorde. De kröp ihop och höll tyst. Båten de låg i var liten. Det fanns ingen mat och inget vatten på ett dygn eller två. Hur lång tid de låg i båten kommer han inte ihåg.

Generat berättar han att en del kissade i tomma petflaskor och han låg i ett smalt, trångt utrymme med hundratals andra. En del hade svårt att andas, alla hade ont i kroppen. Varje gång någon öppnade luckan var de rädda. Rädda för sitt liv, rädda för att skickas tillbaka till helvetet. För Eritrea är en galen diktatur där många inom jordbruk tvångsrekryteras som militärer samtidigt som deras jordar konfiskeras.

Efter två dagar kom Röda Korsets båt till undsättning och de som kunde fick gå, resten lyftas, ut men inte till friheten utan till en hård verklighet och människor som inte hälsade dem välkomna.

År senare sitter Abdolkarim i vårt grönsaksfält och berättar. Om en flykt som tar över sju år och jag kan inte ta in allt det vidriga som han mött på vägen.

Abdolkarim är min bästa kollega och just därför har han en tillsvidareanställning hos oss i grönsakerna. I fem år har han varit en del av vårt företag som i dag blomstrar. Det började 2017 med två praktikveckor. En kille som stod och småsjöng i grönsaksfältet och som aldrig slutade jobba. Fem år senare har inget förändrats.

Det har aldrig varit ett självändamål att jobba med integration eller mångfald. Bäst man eller kvinna på bäst plats är snarare det som gäller.

Jag driver ett företag som ska generera vinst och utvecklas samtidigt som mina kolleger ska må bra och ha schysta löner. Nationalitet är totalt oviktig men arbetsinsatsen är det inte.

Självförverkligande kan vi jobba med till en viss grad men inte bara. De som är trötta, de som uttryckligen vill ha ett annat jobb eller gnäller på väder och vind går bort.

Som entreprenör och lantbrukare funderar jag ständigt över verksamhetsutveckling, lönsamhet och kolleger. Så enormt medveten om vad medarbetarna betyder för att driva företag. Utan dem – ingenting.

I dag kom glädjebeskedet om att Abdolkarims fru får komma till Sverige. För att han kan visa upp att han har en tillsvidaretjänst som gör att han kan försörja sig själv och sin fru. Och utöver det så bidrar han till samhället och försörjer Sverige med ekologiska grönsaker.

Eritrea är i dag en av världens värsta diktaturer.

Magdalena Hermelin

Magdalena Hermelin, numera bosatt i Östergötland, driver Hermelins Grönsaker AB. Hon har en bakgrund inom marknadsföring och projektledning men bytte bana för tio år sedan till jordbruksbranschen.