facebooktwittermail d

App håller koll på hur däcket mår

En ny funktion gör det möjligt att ha koll på både lufttryck och temperatur på däcken på Volvos hjullastare.

Här är veckans entreprenadnyheter.

FOTO: VOLVO

App håller koll på däcktrycket

Volvo CE:s Load Assist-system har fått nya funktioner. En av dessa applikationer har koll på hjulens tryck och temperatur. Varje hjul bevakas för sig men parametrarna ställs in per axel. Allt för att ge bästa säkerhet, bränsleeffektivitet och drifttid. GPS-systemet kan nu även bevaka trafiken på arbetsplatsen och agera proaktivt för att underlätta för föraren. Systemen är tillgängliga för hjullastarna L60H till L350H.

FOTO: KOBLECO

Ny grävare från Kobleco

Den japanske maskintillverkaren Kobleco lanserar nu en ny grävmaskin på den europeiska marknaden. SK130LC-11 har en fyrcylindrig turbodiesel från Isuzo som ger 78,5 kW. Skopvolymen är mellan 0,24 till 0,7 m3 och lyftkapaciteten 3,9 ton. Maximal räckvidd är 8,78 meter och grävdjup 5,98 meter. Maskinen väger mellan 14,2 och 17,1 ton beroende på utrustning.

FOTO: MOSTPHOTOS

Globalt försäljningsras i år

Den globala marknaden för entreprenadmaskiner beräknas minska med 20 procent i år jämfört med fjolårets toppnotering på sammanlagt 1,1 miljoner maskiner enligt analysföretaget Off-Highways prognos. Mycket beroende på konsekvenser av coronapandemin. I många regioner kan försäljningen gå ner med närmare 30 procent spår bolaget. Med ett undantag. I Kina kommer minskningen bara att ligga på 8 procent jämfört med 2019 års försäljning. För 2021 förutspås en måttlig försäljningsökning.

Men osäkerheten är stor beroende på bland annat om det kommer en eller flera nya omgångar av viruset samt vilka åtgärder som kommer från regeringshåll i respektive länder.

Corona tvingar Malwa och Vimek att bromsa

FOTO: MALWA

• Brist på både nyckelkomponenter och kunder tvingar Vimek och Malwa att korttidspermittera.

Vimeks VD Johannes Nilsson säger till ATL att han hoppas det tar fart snart men befarar att det kan ta upp till ett år innan verksamheten är uppe i normalfart igen.

– Det är svårt att sälja när vi inte får resa och träffa kunder, säger Malwas vd Hans Lindberg, som precis som alla andra på företaget nu jobbar kortare dagar.

Andra tillverkare har fortsatt högtryck. Läs mer här.

FOTO: DANIEL HOVDAHL 2020

Stororder på ellastbilar till Scania

Under de kommande tre åren ska Scania leverera 75 eldrivna lastbilar till den norska matgrossisten ASKO. Bolagen har haft ett samarbete sedan 2015. I dagsläget rullar fyra bränslecellslastbilar och två batteridrivna Scanior i Oslo. De sistnämnda har batterikapacitet på 165 kW vilket uppges ska ge en räckvidd på 12 mil.