Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 21 maj

  Corona tvingar Vimek och Malwa att bromsa

  Brist på både nyckelkomponenter och kunder tvingar Vimek och Malwa att korttidspermittera. Andra tillverkare har fortsatt högtryck.

    
  FOTO: Vimek

  När coronaviruset slog till drabbades skogsmaskinstillverkaren Vimek av komponentbrist. Men nu är det ett större problem att få avslut med kunderna. Därför har tillverkningen gått ner sedan en tid.

  – Från början var alla i produktionen korttidspermitterade på 60 procent. Nu ligger vi på 40 procent i genomsnitt, säger Vimeks vd Johannes Nilsson.

  Hur länge de ska ligga på den nivån kan han inte säga.

  – Förhoppningsvis ska det ta fart snart. Men det finns en risk att det kan ta ett år innan vi är tillbaka i normalläge igen.

  I grunden har han dock framtidstro:

  – Jag tror att krisen kommer att påskynda en omställning där skog och biobränsle blir allt viktigare. Men hade jag drivit en turistanläggning, till exempel, skulle jag nog ha tagit en funderare på framtiden.

  FOTO: Malwa

  Alla har fått gå ned i tid

  Malwa, som också producerar skogsmaskiner i kompaktklassen, har samma problem. Där är alla på företaget korttidspermitterade på 60 procent sedan april och kommer att vara det över semestern.

  – Främst är det exporten som gått ner. Det är svårt att sälja när vi inte får resa och träffa kunder, säger vd Hans Lindberg, som precis som alla andra på företaget nu jobbar kortare dagar.

  – I alla fall formellt.

  FOTO: Moheda

  Drivna vagnar ökar

  Thomas Seleskog är försäljningschef på FTG som tillverkar MOWI-kranar och Mohedas skogsvagnar.

  – Vi har märkt ett kraftigt volymtapp rakt över för de kranar som vi levererar till andra tillverkare. Men för vår egen del har försäljningen inte påverkats. Det var ett litet coronatapp i mars, men det har vi hämtat igen.

  Han menar att det beror på att företagets kunder är ”semiproffs eller proffs och många entreprenörer, och det finns ingen coronaeffekt för deras verksamhet”. Han ser också en trend att allt fler väljer allt dyrare men också effektivare alternativ.

  – I fjol var 30 procent av alla vagnar vi sålde drivna. Men nu ligger vi på 38 procent.

  FOTO: Terri

  Missar mässor

  Terri som tillverkar skördare och skotare med inriktning på de mindre skogsbruken har märkt ett tapp när det gäller exporten.

  – Där har det blivit lite jobbigt i och med att alla mässor stängt ner, säger vd Hans Johansson.

  – Den svenska marknaden går något så när. Vi har inte märkt någon större nedgång där. Så några korttidspermitteringar är inte aktuella. Det kommer inte att behövas som det ser ut nu.

  Relaterade artiklar

  Till toppen