facebooktwittermail

Ännu ingen lösning för utvisningshotad fäbodbrukare

Fäbodbrukaren Baqer Mosawi, som ATL tidigare rapporterat om, är fortfarande hotad av utvisning. Nu har han börjat slakta och sälja av sina djur för att förbereda sig för det värsta.

– Jag mår inte alls bra, säger han.

FOTO: MARI NÄLSÉN

ATL:s artiklar om fäbodbrukaren Baqer Mosawi i Dalarna väckte upp en storm av protester och det var många som ville hjälpa. En namninsamling startades och det har pågått en hel del arbete för att försöka påverka politiker och myndigheter att ändra reglerna kring egna företagare som försörjer sig själva.

Men hittills har inget hänt och beslutet om att Baqer Mosawi ska lämna landet ligger fast.

– Jag har inte bestämt än vad jag ska göra. Jag vill och törs inte åka tillbaka till mitt hemland och försöker undvika det om inte polisen kommer och hämtar mig och tvingar mig att åka, säger han.

Just nu umgås han inte med andra än riktigt nära vänner och kommunicerar endast via ett konto i sociala medier med fingerat namn.

Han har slaktat av en del av besättningen och sålt några livdjur och har nu bara ett fåtal djur kvar. Målet är att få ihop så mycket pengar som möjligt.

– Det är nog trygghet han söker, att ha tillräckligt med pengar om han måste börja om, säger Bertil Johansson, Baqers kollega som också lovat att ta hand om Baqer Mosawis minskade djurbesättning om han måste åka.

Men kanske finns det en ljusning ändå. I Norge, där fäbodkulturen är mer utbredd än i Sverige, söker äldre fäbodbrukare yngre personer som kan ta över befintliga verksamheter.

– Det var en kollega som pratade om det men jag har inte hunnit titta så mycket på det, säger Baqer Mosawi.

Bertil Johansson fyller i:

– Vi ska ta reda på hur det fungerar med arbetstillstånd och annat i Norge. Men det vore illa för Sverige att mista honom. Fäbodbrukarna och hela jordbrukarkåren behöver sådana som Baqer.