Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 augusti 2020

  Starka reaktioner mot Baqer Mosawis utvisning

  Stöd i sociala medier, en namninsamling och många hjälpsamma telefonsamtal – responsen har varit stor efter ATL:s artikel om Sveriges yngste fäbodbrukare Baqer Mosawi som ska utvisas.

  – Jag är glad och tacksam över att så många vill att jag ska få stanna i Sverige, säger han.

   Efter ATL:s artikel om Sveriges yngste fbodbrukare Baqer Mosawi har tusentals engagerat sig för att han ska få stanna i landet.
  Efter ATL:s artikel om Sveriges yngste fbodbrukare Baqer Mosawi har tusentals engagerat sig för att han ska få stanna i landet. FOTO: Mari Nälsén

  Senaste veckan har många som vill hjälpa, ge råd eller ta hand om djuren hört av sig till Baqer Mosawi. Han har till och med blivit erbjuden en fristad – i Kenya.

  – Ja, det var en naturguide i Kenya som hörde av sig och sa att Baqer var välkommen dit om han inte fick stanna i Sverige, säger hans kollega Bertil Johansson.

  – Den här mannen undersöker just nu om det är möjligt att hans land kan ta emot en afghansk flykting.

  ”Påverka migrationspolitiken”

  Artikeln har delats i olika grupper på sociala medier tusentals gånger och människor uppmanar varandra till att agera för Baqer Mosawi.

  – Jag tror att det viktigaste är att försöka påverka politikerna som sitter i kommittén för den framtida svenska migrationspolitiken så att de kan se till att reglerna kring eget företagande blir lika som om man försörjer sig som anställd. Därför har jag sagt till alla som hört av sig att göra det, säger Bertil Johansson.

  En namninsamling har startats av en privatperson som vill hjälpa, den har i skrivande stund cirka 2 400 namn och ska överlämnas till ansvariga politiker med uppmaningen att Baqer Mosawi ska få stanna i Sverige.

  Det har även kommit in tips om juridisk hjälp. Därför har Baqer Mosawi nu tagit kontakt med LRF för stöd i frågan. Utöver det har flera medier hört av sig och vill sända eller skriva om fallet. Baqer Mosawi är glad över stödet men tror egentligen inte att engagemanget kommer att innebära någon skillnad. Han har helt tappat tilltro till systemet.

  – Jag tror inte att jag får stanna ändå. Det är nog för sent, säger han.

  ”Vi behöver sådana som han”

  Bland kommentarerna på sociala medier nämns Baqer Mosawis unika kunskap om fäbodbruk och hans arbete att leva i och med naturen och djuren. Väldigt många frågar sig hur det här kan få ske i Sverige, ett land som efterlyser unga lantbrukare.

  En som engagerat sig är Kerstin Ehrhardt från Katrineholm som bland annat erbjudit sig att ta hand om djuren under tiden om Baqer Mosawi måste resa.

  – Det är helt förskräckligt det som sker, säger hon. Vi behöver sådana som han. Här blir vi erbjudna en guldklimp och så slänger vi bort den.

   Kerstin Ehrhardt har erbjudit sig att ta hand om djuren om Baqer Mosawi måste resa.
  Kerstin Ehrhardt har erbjudit sig att ta hand om djuren om Baqer Mosawi måste resa. FOTO: Privat

  Hon har frågat Bertil Johansson om vad som hjälper Baqer Mosawi bäst och fått svar att det är att utöva påtryckningar mot politikerna.

  – Jag ska kontakta mitt parti i dag och om alla kontaktar de partier de röstar på så kanske vi kan få till en förändring.

  Varför är det viktigt för dig att Baqer Mosawi får stanna?

  – För att vi behöver sådana som han och jag kan bara inte acceptera att han blir behandlad på det här viset.

  Läs också: Sveriges yngste fäbodbrukare Baqer Mosawi ska utvisas

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen