facebooktwittermail d

Allt klart för Fendts precisionsspruta, fjärrstyrd grävare och vätgaslastbilspremiär

Fendt-sprutorna ska börja levereras med precisionssprutningsteknik, fjärrstyrd Volvogrävare och en rad lastbilsnyheter. Här är veckans maskinsvep.

Rogator spruta från Fendt.
Med start nästa år kommer Agco att börja erbjuda precisionsbesprutning av ogräs på sina Rogator-sprutor. FOTO: FENDT

Precisionsbesprutning av ogräs även på Fendt-sprutorna 

Efter en längre testperiod står det nu klart att Fendt och Agco kommer att bygga in och kommersialisera Boschs och BASF:s precisionssprutteknik på Rogator-sprutorna. 

Tekniken kommer att ha stöd även för nattkörningar, och kommer att kunna skilja ogräs från gröda, det vi normalt kallar grönt-på-grönt och grönt-på-brunt. Det vill säga att datorn kan skilja ut ogräset från huvudgrödan på brun jord. Inledningsvis kommer systemet ha stöd för majs, soja, raps, solrosor och sockerbetor, men fler grödor kommer att inkluderas allt eftersom. För alla klädköpare kan det också vara intressant att systemet även har stöd för bomull.

Agco kommer att erbjuda systemet i Europa och Amerika med start 2024.

De stora spruttillverkarna har hittills valt lite olika vägar för att få till precisionssprutning av ogräs. John Deere har utvecklat sin egen teknik genom uppköpet av Blue River Technology, och medan Agco har gått in i Bosch-systemet har Kuhn i stället har valt Carbon Bee som underleverantör. Flera av systemen är tänkta att lanseras under 2023 och 2024.

Det finns en rad tillfällen då man kan vilja styra sin Volvogrävare trådlöst. FOTO: VOLVO CE

Nu kan du fjärrstyra din Volvogrävare

Volvo har tagit fram en fjärrstyrningslösning för tre av sina grävmaskiner EC250E, EC300E och EC350E. Applikationen ska enligt tillverkaren fungera på upp till 100 meters avstånd. Kommunikationen sker med hjälp av en sändare och en mottagare. En ljusfyr på utsidan varnar om fjärrstyrningsläget används. Systemet gör det enligt tillverkaren till exempel möjligt att jobba där det är risk för fallande föremål eller där maskinen kan välta.

Redan i år kommer Quantron att börja producera sina första vätgaslastbilar. FOTO: QUANTRON

Tysk vätgaslastbil börjar produceras i år

Innan årsskiftet räknar tyska Quantron med att börja serietillverkningen av sina första vätgaslastbilar. Först ut blir en tvåaxlig trailerdragare, QHM FCEV Aero, med en räckvidd på 70 mil. Företaget ska också erbjuda en treaxlad variant med större gastank som ska ge en räckvidd på upp till 150 mil för den skandinaviska marknaden.

Någon vidare menynavigering ska inte krävas efter alla centrala funktioner har sin egen knapp på AmaSpread 2.
Även gränsspridningsutrustningen Limiter V+ är integrerad i boxen AmaSpread 2. Med en knapptryckning kan föraren aktivera kant-, gräns- eller dikesspridningen. Den aktuella gränsspridningsvarianten visas tydligt i displayen. FOTO: AMAZONE

Mineralgödselspridare får ny manöverbox

Amazones vågspridare ZA-V Profis Control får en ny manöverbox som bygger på en 4,3-tums färgskärm. All spridningsinformation, som spridningsgiva, restmängd och avverkad areal visas permanent. Någon vidare menynavigering ska heller inte krävas efter alla centrala funktioner har sin egen knapp. Inställningar för 10 olika gödselmedel kan lagras i minnet, liksom all nedlagd arbetstid och bearbetad areal.

Tack vare 200 Hz-vägningstekniken fastställer datorn att exakt rätt spridningsmängd hamnar på fältet 200 gånger per sekund, även om spridningsmaterialet har varierande egenskaper. Teknik för nivåmätning är tillval, liksom lutningssensorn som underlättar vid spridning i kuperad terräng.

Serieproduktionen av ellastbilar i DAF:s nya anläggning i Nederländerna ska börja i sommar. FOTO: DAF

DAF:s anläggning för ellastbilar klar

Serieproduktionen av ellastbilar i DAF:s nya anläggning i Nederländerna ska börja i sommar. Enligt ledningen förväntar man sig att producera tusentals fordon per år. I nuläget handlar det om DAF XD och XF Electric som finns i ett antal konfigurationer. De är utrustade med batterier på mellan 210 till 525 kWh och ska ha räckvidder på upp till 500 kilometer.

FOTO: ROTOTILT

Rototilt dubblar garantitiden

Rototilt inför nu två års garanti på alla maskinfästen för alla som levererats från och med årsskiftet. Maskinfästena har enligt tillverkaren utvecklats för att klara allt större och tyngre utmaningar och har tillverkats med en stomme av seghärdat gjutstål för lång livslängd. ”Vi särskiljer oss genom att vi räknar garantitiden från leveransdag, i stället för att begränsa med ett max antal timmar av användning”, säger Jan Karlsson, chef för order och eftermarknad på Rototilt i ett pressmeddelande.