facebooktwittermail d

Körkortskurser för motorsåg och röjsåg är fulla

Allt fler vill ta körkort för att röja säkert i trädgård eller skog. Men enligt Skogsstyrelsen är det svårt att möta det ökade behovet då intresset för att bli instruktör inte är lika stort.

Man som arbetar med motorsåg i skogen.
Allt fler vill lära sig röja säkert i skogen. Arkivbild. FOTO: TORBJÖRN ESPING

Pandemiåret har resulterat i att allt fler vill ut i naturen. Det märks inte minst på det ökade intresset bland de som vill ta motorsåg- och röjsågskörkort. Skogsstyrelsens kurser är så gott som fulla fram till älgjakten.

– Många vill ut och aktivera sig och då är ju röjningen en sådan här fin sommaraktivitet, säger Christer Sandström, motorsågsinstruktör på Skogsstyrelsen, till SVT Nyheter.

Färre instruktörer

För yrkesverksamma är körkort ett krav, men Skogsstyrelsen välkomnar även privatpersoner och självverksamma skogsbrukare till kurserna där stort fokus ligger på säkerheten.

– Det kan gå illa om man inte vet vad man gör. Oftast är det inte motorsågen som är den farliga biten, det är trädet, säger Christer Sandström.

Men det är inte helt enkelt att möta den ökade efterfrågan när allt fler vill lära sig att röja säkert. Att få tag i rätt instruktörer är en utmaning.

– De nuvarande instruktörerna närmar sig pensionen och det är få som har den yrkesbakgrunden som krävs, menar Christer Sandström.

Läs mer

Onödiga risker ofta orsak till olyckor

Nya motorsågar från Husqvarna

Nya batterisågar för professionella användare

ATL TV: Nya 90-kubikare från Husqvarna: