facebooktwittermail d

Nya motorsågar från Husqvarna

Bankeryd

Husqvarna kommer nu med två nya motorsågar i 90-kubiksklassen. Till en början blir det toppmodellen 592 XP-G som lanseras i Sverige.

Husqvarna har under några år saknat en motorsåg i 90-kubiksklassen sedan modellen 390 slutade säljas på grund av högre miljökrav. Nu kommer sågarna 585 och 592 XP, den senare även som XP-G med handtagsvärme och den som först kommer ut på den svenska marknaden i slutet av juli.

Sågarna bygger på samma nya chassi men med några skillnader i bland annat motorutförande. Premiummodellen 592 XP kommer med en ny startfunktion, East start, där choken är integrerad i stoppreglaget. Det innebär att det bara behövs ett handgrepp innan man drar i startsnöret.

Motorsåg Husqvarna 592 XP
Husqvarna 592 XP är den starkare av de två nya sågarna. FOTO: DAVID LARSSON

Husqvarna har låtit Rise testa sågarna i en datastyrd rigg och har därför ordentligt på fötterna när de utnämner sin 592 XP till den såg i 90-kubiksklassen som har bäst skärkapacitet.

Detta i kombination med kedjan X-Cut C85 och det nya lättviktssvärdet X-tough Light, som har utbytbar nos.

– Det handlar inte bara om effekten utan också var på varvtalskurvan man lägger maxeffekten, säger Johan Hallendorf, produktchef för de stora, professionella sågarna.

– På den här sågen ligger den högt, 9600 varv per minut, vilket i kombination med effekten gör att du får väldigt hög skärhastighet.

Johan Hallendorf, produktchef för Husqvarnas stora, professionella sågar.
Johan Hallendorf, produktchef för Husqvarnas stora, professionella sågar. FOTO: DAVID LARSSON

Husqvarna har jobbat mycket med att hålla vikten nere och effekten uppe på de nya sågarna. Bland detaljerna märks bland annat en ny magnesiumlegering i vevhuset som klarar högre temperaturer och en ny, lättare ljuddämpare i rostfritt stål. Tätningen mellan cylinder och förgasarutrymmet har också förbättrats för att sänka temperaturen vid förgasaren.

Sågen har också Husqvarnas X-Torqteknik där avgaserna spolas ut med enbart luft i ställt för med bränsle-luft. Och Autotune, som styr bränsleblandningen till förgasaren, har ytterligare förfinats och är nu inne på generation 3.0

Vevhus och cylinder till motorsågen Husqvarna 592 XP.
Husqvarna har jobbat med detaljerna för att hålla vikten nere. FOTO: DAVID LARSSON

Men framför allt vill Husqvarna lyfta helheten.

– Vi har jobbat mycket med fördelning av vikten och handtagens placeringar. Trots storleken har vi en bra manöverbarhet. Man upplever den inte så stor och tung som den kan tyckas, säger Lasse Strandell, instruktör och produktspecialist på Husqvarna Sverige.

Lasse Strandell, instruktör och produktspecialist på Husqvarna Sverige.
Lasse Strandell, instruktör och produktspecialist på Husqvarna Sverige. FOTO: DAVID LARSSON

I modellen 592 XP finns under kåpan en kontakt som hör till framtiden. I den ska det från och med nästa år gå att koppla in en liten blåtandspuck som kan leverera all data från sågen till en molntjänst.

– Där ska man kunna se allt från startdrag, temperaturer och varvtal till hur många timmar den har gått, säger Johan Hallendorf.

Pucken är framför allt till för företag med många sågar som vill hålla koll på serviceintervaller. Och enligt Johan Hallendorf finns det mycket mer under utveckling.

– De kommande fem åren kommer att bli väldigt intressanta. Ni kommer att få se revolutionerande steg inom både bensin- och batterisågar.

Husqvarna 592 XP-G

Cylindervolym: 92,7 cm3

Vikt exklusive skärutrustning: 7,6 kilo.

Svärdslängder: 18-36 tum.

Rekommenderat pris: 11 600 kr exklusive moms.