facebooktwittermail d

Fler unga i hytterna och nu kundtestas Volvos elgrävare

Allt fler unga vill bli lastbilschaufförer, Norge testar 74-tonnare och Volvos nya e-lastare testas nu hos kund. Här är veckans entreprenadnyheter i korthet!

Antalet ansökningar gymnasieskolans fordons- och transportprogram ökade i år.
Antalet ansökningar gymnasieskolans fordons- och transportprogram ökade i år. FOTO: MOSTPHOTOS

Fler unga vill bli lastbilschaufförer

Antalet sökande till gymnasieskolans fordons- och transportprogram ökade till 6 427 elever för läsåret 2019/2020, att jämföra med 6 383 året innan. Antalet antagna elever ökade med 183 stycken till 3 323. Denna positiva utveckling har också Transportföretagen uppmärksammat i ett pressmeddelande.

”Transportnäringen har ett stort rekryteringsbehov och goda jobbmöjligheter och därför är det mycket glädjande att antalet sökande till fordons- och transportprogrammet ökat, särskilt som intresset för yrkesprogrammen minskat”, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen i ett pressmeddelande.

Norge ska likt Sverige och Finland börja köra med tyngre ekipage. Arkivbild
Norge ska likt Sverige och Finland börja köra med tyngre ekipage. Arkivbild FOTO: HANS DAHLGREN

74-tonnare på prov i Norge

I slutet av nästa år ska 74-tons timmerekipage testas i åtta kommuner i Norge. I dag är maxvikten för norska timmerbilar 60 ton. Provperioden kommer att minst sträcka sig över tre år för att åkerierna ska finna det möjligt att göra investeringarna. Orsaken till att man nu ska testa tyngre fordonskombinationer är att det i Sverige är möjligt att köra med 74 tons totalvikt och i Finland med 76 tons totalvikt, skriver AT.no.

Volvo L25 Electric drivs med litiumjonbatterier som ska klara av ett normalt åtta timmarsskift på en laddning.
Volvo L25 Electric drivs med litiumjonbatterier som ska klara av ett normalt åtta timmarsskift på en laddning. FOTO: VOLVO CE

Volvos nya e-lastare testas nu hos kund

Målet är att Volvos elektriska lastmaskin L25 som ATL tidigare skrivit om ska finns på marknaden i mitten av nästa år. Den första kundtesten genomförs nu i Tyskland hos ett plantskoleföretag som även utför olika typer av större trädgårdsjobb. Leick Baumschulens VD Christoph Leick säger till KHL.com att lastmaskinen kräver betydligt mindre underhåll då den saknar dieselmotor. – Vi behöver inte kolla olja, kylarvätska och fylla på bränsle varje dag. Vi sätter den bara på laddning varje kväll, vilket är väldigt enkelt.

Volvo L25 Electric drivs med litiumjonbatterier som ska klara av ett normalt åtta timmarsskift på en laddning. Den har två elektriska motorer – en för drivenheten och en för drift av hydrauliken.

Nästa år lanseras Renault Master Z.E med vätgasdrift.
Nästa år lanseras Renault Master Z.E med vätgasdrift. FOTO: RENAULT

Snart finns Renaults transportbilar med vätgasdrift

I början av nästa år lanseras Renault Master Z.E med vätgasdrift. Räckvidden är 350 kilometer på en laddning. Även Kangoo Z.E. vätgas kommer till Sverige. Den ska klara av 370 kilometer på en laddning. Att fylla dem med vätgas uppges ta mellan fem och tio minuter.

JCB:s eldrivna minigrävare 19C-1E mini har fått priset Dewar Trophy.
JCB:s eldrivna minigrävare 19C-1E mini har fått priset Dewar Trophy. FOTO: JCB

Teknikpris till JCB:s e-grävare

JCB:s eldrivna minigrävare 19C-1E mini har fått priset Dewar Trophy för en "enastående teknisk prestation inom brittisk fordonsindustri". Den kom ut på marknaden i juli i år och har redan sålts i över 200 exemplar trots att priset är 50 procent högre än motsvarande dieselmaskin. Förutom att den inte har några co2-utsläpp lyfter JCB också fram att maskinen även är fem gånger tystare än motsvarande dieselgrävare.

Fler entreprenadnyheter i korthet:

Eldriven teletruck och Bobcat på traktorbanan igen

Säljras för Volvo och klart med första elvägen

Hybridskördare prisas och mässkrock ställer till det

Fler lastbilar och vässat extraljus

Ny vikplog från Sami och hyttlös Scania