facebooktwittermail d

Så många traktorer registrerades i ditt län

Traktorförsäljningen ökade rejält under förra året. I procent lyfte den mest i Uppsala län. Men förändringarna på traktormarknaden i Sverige lämnar också tydliga avtryck i statistiken. I ATL:s unika sammanställning här intill kan du se hur många traktorer som registrerades i ditt län.

Följ alla registreringar län för län i Traktorkartan. Du hittar den direkt under artikeln.
Följ alla registreringar län för län i Traktorkartan. Du hittar den direkt under artikeln.

Registreringen av nya traktorer ökade rejält förra året. I Uppsala-, Gävleborgs- och Södermanlands län ökade den med över 30 procent.

I Uppsala ökade registreringarna med 38 procent. Massey Ferguson tog hem en stor del av kakan och ökade med 16 registreringar, vilket motsvarar en ökning på 178 procent för märket.

I antalet traktorer är det Skåne som ökar mest med 95 fler maskiner registrerade än 2015. Här är det Deutz-Fahr som sticker ut med en ökning på 54 maskiner, vilket motsvarar 600 procent.

LÄS ÄVEN: Lyckat biogastest med traktor

Förklaringen är sannolikt att det är på den nya importören Söderberg & Haaks hemmaplan. På samma sätt kan man se att registreringarna av märket minskar mycket i Jönköpings län, där den tidigare importören finns. Där har i stället Massey Ferguson, Valtra och John Deere ökat sina nyregistreringar.

Även New Holland och John Deere lyckades bra i Skåne, medan Valtra backar lite.

I det andra stora traktorlänet, Västra Götaland, är det John Deere och Massey Ferguson som plockar marknadsandelar och ökar sin registrering med 34 respektive 22 procent.

Backade mest gjorde nyregistreringarna i Dalarna och Norrbotten med 22 respektive 17 procent. I Dalarna är det bara Fendt och Deutz-Fahr som ökar något medan resten står kvar eller backar. I Norrbotten är Valtra, Massey Ferguson, Zetor och Case IH som tappar, delvis till förmån för John Deere som ökar förhållandevis mycket.

I kartan här under kan du se hur många lantbrukstraktorer som registrerades där du bor. Klicka på ett län för att få fram mer information.