facebooktwittermail

Aktivister stal djur från kaningård

Kaninköttgården Lisasgårdens Kaniner i södra Dalarna har än en gång utsatts för djurrättsaktivister. Nu är gårdens avelskaniner stulna.

Malin Sundmark driver kaninköttsgården Lisasgårdens Kaniner. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Malin Sundmark driver kaninköttsgården Lisasgårdens Kaniner. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. FOTO: KARIN JANSON

I ett inlägg på Facebook, som delats över 200 gånger, skriver Lisasgårdens ägare Malin Sundmark att stölden skedde under natten till söndag.

Gårdens fyra avelshannar, som tillfälligt hade flyttats till sommarburarna, stals och försvann. Senare la djurrättsaktivister upp bilder som visade hur de tagit kaninerna. Filmen kommer från nätverket Animal Liberation Fronts svenska gren.

– Det känns såklart väldigt tråkigt. Jag är arg och ledsen, säger Malin Sundmark till ATL.

Malin Sundmarks inlägg på gårdens facebooksida har delats och kommenterats många gånger. Den visar också den film som djurrättsaktivisterna lagt ut på youtube.
Malin Sundmarks inlägg på gårdens facebooksida har delats och kommenterats många gånger. Den visar också den film som djurrättsaktivisterna lagt ut på youtube. FOTO: SKÄRMDUMP

En av kaninerna hade funnits på gården i sju år, ända sedan starten. Och i sitt inlägg skriver Malin Sundmark hur hon försökt ge de bortrövade kaninerna ett fullgott liv.

"Om man tror att man kan ge kaninen “ett bättre liv” än så här, ja då vet man inget om kaniner. Man vet inget om kaniners behov och välmående. Och man vet absolut inget om djurvälfärd."

"Det gör mig fruktansvärt ledsen att dessa fina kaniner ska behöva sluta sina liv på ett så eländigt vis.", skriver Malin Sundmark i inlägget.

FOTO: KARIN JANSON

"Det är ett samhällsproblem"

Malin Sundmark har vid flera tillfällen utsatts för hot och trakasserats av djurrättsaktivister, något hon också berättat om i ATL. Hon har gjort ett hundratal polisanmälningar totalt.

Men hon har också mötts av ett stort stöd från allmänheten. Det senaste inlägget har fyllts med mängder av kommentarer från personer som visar sin avsky mot det som hänt.

– När man tittar på vad folk har skrivit så är det tydligt att detta inte är accepterat i samhället. Det var det som jag ville få fram i inlägget. Det är en liten ekonomisk förlust för mig, det kan åtgärdas. Men i ett större perspektiv så är det ett samhällsproblem att en liten grupp får fortsätta tills folk stänger ner sin verksamhet i värsta fall. Det är viktigt att det kommer fram.

Vad ska du göra nu?

– Jag ska skaffa nya avelshannar. Det är närmast på tapeten. Sedan rullar verksamheten på.