Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 februari 2019

  Stort stöd efter hot och hat

  – Jag har fått ett enormt stöd, och det är större än jag någonsin kunnat föreställa mig, säger kaninproducenten Malin Sundmark, som vid flera tillfällen trakasserats av djurrättsaktivister.

   När Malin Sundmark anmäler hoten till Facebook får hon till svar att de inte strider mot företagets policy.
  När Malin Sundmark anmäler hoten till Facebook får hon till svar att de inte strider mot företagets policy. FOTO: Karin Janson

  De senaste månaderna har Malin Sundmark, som driver Lisasgårdens Kaniner, polisanmält hot eller ofredanden så gott som varje dag.

  – Det senaste var att de skulle slakta mig, flå ihjäl mig och äta mitt hjärta. Det är anmält allting.

  Det finns bland annat en särskild Facebooksida med syfte att gården ska stängas. En bild föreställer Malin med utklippta ögon och ordet ”mördare” skrivet i pannan. Där finns också en musikvideo där tre maskerade personer sjunger ”Spring Malin, spring”.

  – Jag har anmält sidan till Facebook, men fått till svar att den inte strider mot deras policy, säger Malin Sundmark.

  Stängde ner sin sida

  Hon har också fått utstå olaga intrång där aktivister var inne på gården och klottrade och tog arrangerade bilder för att få henne att framstå som en dålig uppfödare. Hon har fått utstå dödshot i brev och hundratals mejl. Och förtal när hon kallades lokal djurplågare på lappar som satts upp i Avesta.

  Hatet har tärt på Malin Sundmark. Hon svarar försiktigt i telefon, stängde under en tid tillfälligt ned sin Facebooksida och är numera ständigt på sin vakt.

   ”Från hela Sverige ringer det människor och vill stötta. Det är alldeles övervägande”, säger Malin Sundmark.
  ”Från hela Sverige ringer det människor och vill stötta. Det är alldeles övervägande”, säger Malin Sundmark. FOTO: Karin Janson

  Fått stort stöd

  Men samtidigt har hon fått uppleva ett enormt stöd. Människor går i svaromål mot dem som hetsar på Facebook, tar ner lapparna på stan och ringer för att stötta.

  – Det är både vänner och folk som inte känner mig. Från hela Sverige ringer det människor och vill stötta. Det är alldeles övervägande. Jag försöker fokusera på stödet, på det som är bra, säger Malin Sundmark som genom stödet får kraft att fortsätta kämpa på som kaninproducent.

  – Jag gör inte bara det här för min egen del, det är för alla som är drabbade, vi måste stå tillsammans annars går det inte.

  ATL har tagit kontakt med de personer som ligger bakom gruppen ”Stäng Lisasgården”. De nekar till att de kommit med några hot mot Malin Sundmark som person samt hennes verksamhet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen