facebooktwittermail d

Åkermark blir till bostadsområden

Trots debatten om Sveriges låga självförsörjningsgrad på livsmedel ser många kommuner det som nödvändigt att bygga bostäder på åkrarna. I Stångby utanför Lund stöter kommunens vilja att göra något åt bostadsbristen på motstånd från lokala lantbrukare.

Betskörd utanför Stångby. Arkivbild.
Betskörd utanför Stångby. Arkivbild. FOTO: FREDRIK THUNBERG

ATL har tidigare skrivit om hur snabbväxande Lund har förlorat mest jordbruksareal av alla Skånes 33 kommuner i förhållande till sin storlek. Något som inte minst märks i Stångby, som med sin Pågatågsstation kommit att bli en populär bostadsort för jobbpendlare till Lund och Malmö. "Stångby är en av de orter i Lunds kommun som vid sidan av staden planeras att växa mest" står det att läsa på Lund kommuns egen hemsida.

Förra sommaren stod det klart att 750 nya bostäder ska byggas på jordbruksmark i Stångby, i närheten planerar kommunen ytterligare runt 900 bostäder och det senaste förslaget är en ekoby på nära 300 bostäder, rapporterar Sveriges Radio.

En utveckling som oroar flera av traktens lantbrukare.

”Vi bor mitt i distriktet, jag är uppväxt här och känner hur ledsna alla är. Det är det samtalsämne som kommer upp allra först, byggnationen och var vi ska bli av någonstans”, säger lantbrukaren Per Persson till Sveriges Radio.

LÄS OCKSÅ: Ställer krav för att skydda Lunds bästa jordar

LÄS OCKSÅ: Vem avgör vilken mark som är värdefull?

LÄS OCKSÅ: "Åkermark borde vara ett riksintresse"