facebooktwittermail d

Åke Hantoft: Äntligen får vi lite stöd från politikerna

Arlas Åke Hantoft hoppas strategin kan vara en väg till ökad livsmedelsproduktion.

[Bild]

Åke Hantoft, ordförande Arla Foods AB, är nöjd med att de flesta av riksdagspartierna till slut har enats om en bred politisk överenskommelse om de långsiktiga målen för den nationella livsmedelsstrategin.

– Jag är väldigt glad över att partierna efter en lång period av politiskt arbete har enats om livsmedelsstrategin. Vi svenska mjölkbönder hoppas på att den sätter upp tydliga målsättningar och en väg till ökad livsmedelsproduktion, säger Åke Hantoft till ATL.

– Jag tror att mjölkbönder från norr till söder i vårt avlånga land är nöjda med att vi äntligen får lite support från politikerna för att vi driver mjölkproduktion i Sverige.

Åke Hantoft förutsätter nu att strategin får stöd av politiska beslut som kan understödja mjölkproduktionen.

Tror du att livsmedelsstrategin kan leda till ökad lönsamhet för de svenska mjölkbönderna?

– Jag tror inte den kopplingen är relevant. Det är marknaden som avgör lönsamheten.

[Bild]

Även Marie Söderqvist, vd för bransch- och arbetsgivarorganisation för Livsmedelsföretagen och som har suttit med i den nationella dialoggruppen välkomnar överenskommelsen.

– Med en sammanhängande plan med konkreta och genomförbara åtgärder kan livsmedelsstrategin vara en avstamp för vår bransch, förädlingsindustrin, säger Marie Söderqvist till ATL.

Men hon vill se mer fokus på livsmedelsindustrin.

– Diskussionen om en ny livsmedelsstrategi ramlar hela tiden ner på olika jordbruksfrågor. Man diskuterar odling, inte industri. Det är den enda industrigren där man glömt bort att man är en industrigren, säger Marie Söderqvist.

– Så fort vi pratar mat så hamnar vi nere i gödselstackarna. Det är livsmedelsindustrins framtid vi behöver diskutera men jag är en ganska ensam röst om att framföra de åsikterna.