facebooktwittermail d

630 miljoner i österrikiskt torkstöd

Särskilt hårt drabbade djurbönder får drygt 210 miljoner kronor som ska utbetalas direkt.

Även bönderna i Österrike drabbades av sommarens torka. Arkivbild.
Även bönderna i Österrike drabbades av sommarens torka. Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

Även Österrike drabbades av sommarens torka. Framför allt när det kommer till vallskörden, som på vissa håll låg på 60 procent. När det väl kom nederbörd i augusti kom den på flera håll i form av hagel - det är ingen slump att det företag där landets jordbrukare i regel är försäkrade heter Österreichischen Hagelversicherung. De uppskattar förlusterna för landets jordbruk efter sommarens torka till drygt tre miljarder kronor, skriver Topagrar.

På lantbruksmässan AgroTier i staden Wels presenterade Österrikes regering tillsammans med landets bondeförbund ett krispaket till landets lant- och skogsbruk på 60 miljoner euro, motsvarande 633 miljoner kronor.

– Vi har ett speciellt ansvar för våra lantbruksföretag. Därför var det viktigt för oss att kunna hjälpa snabbt och obyråkratiskt. Vårt paket innehåller direkta åtgärder, men även långsiktiga åtgärder inför framtiden, säger Österrikes lantbruksminister Elisabeth Köstinger, enligt Bauern-Zeitung.

Av stödpaketets 60 miljoner euro betalas 20 miljoner euro, motsvarande 211 miljoner kronor, ut direkt till de värst drabbade djurbönderna, som precis som i Sverige har haft problem med att få tag foder.

Lika mycket går till landets skogsägare, som haft stora problem med barkborreangrepp. Pengarna är öronmärkta för att gå till plantering av blandskog, då denna anses klara följderna av klimatförändringarna bättre.

LÄS OCKSÅ: Torka och bränder i hela norra Europa

LÄS OCKSÅ: Krispaket till norska bönder