Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 juli 2018

  Svår torka runt hela Östersjöområdet

  Det är inte bara Sveriges bönder som är drabbade av torka. I Litauen är det nationellt katastrofläge utropat - och i Tyskland och Österrike orsakar gnistor från skördetröskor bränder på sädesfält.

   Arkivbild.
  Bild 1/2 Arkivbild. FOTO: Mostphotos
   Arkivbild.
  Bild 2/2 Arkivbild. FOTO: republica

  Delar av Tyskland drabbas just nu den värsta torkan på 50 år – delstaten Sachsen-Anhalt genomled sin torraste junimånad sedan 1881, skriver DWD, den tyska motsvarigheten till SMHI. På flera håll liknar situationen på landets åkrar närmast hur det ser ut i våra snustorra skogar – minsta gnista riskerar att utlösa bränder. I den norra delstaten Mecklenburg-Vorpommern brann under loppet av några få dagar mer än ett dussin åkrar, skriver Neues Deutschland. De flesta av dessa bränder ska ha utlösts av gnistor från skördetröskor.

  I tisdags kväll orsakade en fågel på en elkabel över ett järnvägsspår en sju hektar stor brand på ett sädesfält utanför Rostock. Fågeln hade orsakat en kortslutning och föll brinnande ned. I den extremt torra marken spred sig elden snabbt, trots att släckningsinsatser snabbt kom i gång, skriver Schweriner Volkszeitung. Nedan ser du en video från branden på tyska.

  Den sammanlagda skörden i Tyskland väntas bli tio procent sämre än i fjol – som också var ett dåligt år, rapporterar Die Welt.

  Även i österrikiska Gutramsdorf, söder om Wien, brann tidigare i veckan 20 hektar sädesfält, skriver Mein Bezirk. Se video nedan:

  I Polen varnar experter för att skörden av flera grödor kommer att bli 25 procent lägre än normalt.

  – Förlusterna kan räknas till miljoner Zloty, vi har aldrig tidigare sett en sådan torka. Av den anledningen måste vi sätta in stödåtgärder i de områden där bönderna är värst drabbade, säger statssekreterare Jacek Bogucki, enligt The Siver Post.

  I Litauen har regeringen utropat ett nationellt katastrofläge på grund av torkan. Landets jordbruksministerium beräknar att mellan 15 och 50 procent av allt spannmål torkar bort, skriver IntelliNews.

  Samma pott

  Även i Finland slår torkan hårt. På vissa håll i landet blir spannmålsskörden bara hälften så stor som normalt, skriver Yle. Av den anledningen har Finland tillsammans med Sverige och de baltiska länderna vänt sig till EU med en begäran om pengar från unionens krisfond. Denna fond finansieras med pengar från samma pott som direktstödet/gårdsstödet (det vissa kallar arealersättningar). Krisuttagen från denna fond innebär att man inte får tillbaka av det överskott som blir i fall inte krispengarna används, och som brukar betalas ut som ett extra gårdsstöd.

  LÄS OCKSÅ: ”Folk ringer och gråter, de har inget foder till djuren”LÄS OCKSÅ: Bucht hoppas på EU-stöd för torkdrabbade bönderLÄS OCKSÅ: Några gnistor – sen brann skogen

  Relaterade artiklar

  Till toppen