facebooktwittermail d

5G kräver fiber

5G äroperatörernas sätt att få nya inkomster men kommer att bli en besvikelse för alla som beställer den, skriver Nisse Husberg.

FOTO: MOSTPHOTOS

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Replik på Lennart Holsts insändare (ATL 15/11).

Det kan vara bra att sätta sig in i tekniken innan man påstår felaktiga saker. 5G är ett litet uppiffat 4G (på låga frekvenser) och ungefär lika långsamt. Det högfrekventa bandet har kapacitet men tyvärr så dålig räckvidd (några hundra meter) att det är ganska oanvändbart i glesbygden.

Dessutom finns det bara ett medium som kan mata eventuella 5G-master som står med 500 meters mellanrum och det är just fiber. Så fiber är en förutsättning för att det alls ska finnas 5G.

Men varför alls bygga väldigt dyra master som kräver dyrt underhåll? Det är billigare att dra fibern direkt till gårdarna. Om man vill så kan man sedan ha 5G inom gården men högfrekventa signaler går inte genom väggar så nyttan är oklar.

5G är närmast operatörernas sätt att få nya inkomster men kommer att bli en grym besvikelse för alla som blir lurade att beställa den. Man kan förstås beställa den lågfrekventa 5G (som är 4G med ny etikett). 5G är marknadsföring – ungefär som då julmusten får en etikett med påskmust. Skillnaden är inte stor.

Nisse Husberg, Tekn dr datateknik och bonde, Hindersby, Finland