facebooktwittermail d

Elektrisk traktorgrävare från Case

Cases nya batteridrivna traktorgrävare premiärvisades på Con Expo i USA. Men modellen kommer inte till Sverige.

Traktorgrävaren Case 580 EV drivs av 480 volts litiumbatteri på 90 kW/h. Den ska enligt tillverkaren ha lika mycket kraft och kapacitet som motsvarande dieseldrivna maskin. Traktorgrävaren ska kunna gå åtta timmar på en laddning, sedan tar det lika lång tid att ladda den.

Tillverkaren uppskattar att den eldrivna traktorgrävaren kan spara upp till 90 procent av drifts- och underhållskostnaderna jämfört med en dieselgrävare. Så även om inköpspriset är högre ska det vara intjänat inom högst fem år, menar Case.

Case säger att den eldrivna traktorgrävaren 580 EV har samma kapacitet som motsvarande dieselmaskin.
Case säger att den eldrivna traktorgrävaren 580 EV har samma kapacitet som motsvarande dieselmaskin. FOTO: CASE

”580 EV är ett viktigt steg framåt i vårt engagemang för hållbarhet, utvecklingen av jordbearbetningsutrustning och innovation som skapar besparingar och konkurrensfördelar för maskinägarna”, säger Leandro Lecheta, chef för Cases avdelning för entreprenadmaskiner i USA, i ett pressmeddelande.

Produktionen har redan startat och de första exemplaren har redan sålts i USA.

De första exemplaren av Case nya eldrivna traktorgrävare har redan sålts i USA.
De första exemplaren av Case nya eldrivna traktorgrävare har redan sålts i USA. FOTO: CASE

Men till svenska marknaden kommer den inte.

– Det kanske säljs 5 till 8 traktorgrävare här totalt per år. Den är säkert jätteintressant på den globala marknaden men vi har avböjt, säger Fredrik Holmquist, vd och försäljningschef på Maskinia som är den svenska generalagenten för Case.

– Det vi fokuserar på är den gasdrivna hjullastaren där jag vet att man nu jobbar för att få fram motorn. Där handlar det om kanske 1 000 enheter som säljs per år på den svenska marknaden vilket ger andra möjligheter att ha en professionell eftermarknad med stöd, support och reservdelar.