facebooktwittermail

2016 tufft år för Svenska Foder

Engångskostnader och pressade priser bidrog till ett svagare resultat för Svenska Foder 2016, men nygamle vd Carsten Klausen är optimistisk inför framtiden.

Engångskostnader och pressade priser bidrog till ett svagare resultat för Svenska Foder 2016, men nygamle vd Carsten Klausen är optimistisk inför framtiden.
Engångskostnader och pressade priser bidrog till ett svagare resultat för Svenska Foder 2016, men nygamle vd Carsten Klausen är optimistisk inför framtiden. FOTO: SVENSKA FODER

2016 visar sig kanske vara en försmak till ett tuffare konkurrensläge på den svenska marknaden och gjorde att Svenska Foder bara förmådde att redovisa en vinst på 10 miljoner kronor före räntor och skatt på en omsättning som föll med 0,3 miljarder kronor till 4,3 miljarder.

Resultatet har belastats med 15 miljoner kronor för "extraordinära rationaliseringskostnader" .

– Huvudanledningen till det relativt svaga resultatet för 2016 handlar om att framför allt om spannmåls- och växtodlingsaffärer som inte har hängt bra ihop med logistiken. Dessutom upplever vi just nu en allt mer pressad marknad", säger vd Carsten Klausen, som kom tillbaka till Svenska Foder som vd i november i fjol.

Nu har bolaget lagt upp en femårsstrategi får att ta tillbaka marknad och lönsamhet och däribland ligger en satsning på att öka ekoinvägningen.

Svenska Foder ingår i danska DLG-gruppen som i sitt koncernresultat visar en rekordvinst på 726 miljoner danska kronor på en omsättning som dock sjönk med 3,8 miljarder till 62,3 miljarder danska kronor.

Läs mer: Svenska Foder tar upp kampen på ekomarknaden