facebooktwittermail d

18-våningars trähus

Med 18 våningar och en totalhöjd på 80 meter blir Mjöstornet i norska Brumunddal väldens högsta trähus när det står klart.

Mjöstornet kommer bestå av limträ i pelare, bjälkar och diagonaler samt massivt trä i hiss- och trappschakt. De nedersta tio våningarna får dessutom stabiliseringselement i en kombination av limträ och kerto.
Mjöstornet kommer bestå av limträ i pelare, bjälkar och diagonaler samt massivt trä i hiss- och trappschakt. De nedersta tio våningarna får dessutom stabiliseringselement i en kombination av limträ och kerto. FOTO: SWECO AS

AB Invest AS och entreprenören Hent AS har ingått totalentreprenadkontrakt för bygget av det 18 våningar höga Mjöstornet i Brumunddal. Hent AS har i sin tur tecknat avtal med Moelven Limtre AS som ska leverera limträ, kerto- och massivträkonstruktioner för bygget av tornet och simhallen i projektet.

Mjöstornet omfattar totalt cirka 15 000 kvadratmeter och innehåller bland annat lägenheter, hotell, kontor, restaurang och tillhörande gemensamma utrymmen. Totalhöjden är på över 80 meter, vilket gör det till världens högsta trähus. För Hent AS är kontraktet värt omkring 500 miljoner norska kronor och för Moelven Limtre 47 miljoner kronor.

Huvudkonstruktionen är baserad på limträ med stabiliseringselement i en kombination av limträ och kerto och fasader som element i trä.

"Detta är ett svar på det gröna skiftet och ett bevis på att trä är ett material som kan utmana traditionella lösningar även på höjden, samt möjliggöra klimatriktigt byggande bara man tänker tillräckligt offensivt", säger byggherren Arthur Buchardt på AB Invest AS i ett pressmeddelande.

Projekteringen av Mjöstornet är redan igång och start på byggplatsen är beräknad till den 1 april 2017.

LÄS OCKSÅ: Vill bygga 300 meter högt hus i trä

VIDEO: Se rekordbygge i trä växa fram