facebooktwittermail d

10 misstänkta i tjuvfiskeliga

Två män sitter häktade och åtta har anhållits misstänkta för ett omfattande tjuvfiske av gös och kräftor i södra Småland.

Polisen i Region har avslöjat ett omfattande tjuvfiske som bedöms som organiserad brottslighet.
Polisen i Region har avslöjat ett omfattande tjuvfiske som bedöms som organiserad brottslighet.

Flera medier rapporterar om den omfattande utredningen kring det storskaliga tjuvfisket som avslöjats av polisen i Kronoberg. Vid tillslag vid bland annat olika fastigheter har stora mängder fisk, redskap och båtar tagits i beslag. Dessutom avslöjades att de misstänkta männen specialinrett flera fastigheter med kylrum och ismaskiner. Även en lastbil utrustad med kylaggregat har tagits i beslag.

Tjuvfisket tros har skett i ett stort antal insjöar i södra Småland. Efter torsdagens tillslag, som gjordes inom Tingsryds kommun, uppger polisen i Region Syd i ett pressmeddelande att man bedömer att det handlar om organiserad brottslighet.

– det här är en industriell hantering av tjuvfiske. Vi har beslagtagit stora mängder kräftor och gös. Även fiskeutrustning, båtar, båtmotorer och utrustning för distribution liksom hantering av fisk i stor omfattning, säger Robert Loeffel vid polisen i Region Syd till Smålandsposten.

LÄS OCKSÅ Stöldvåg av växtskyddsmedel

Alla åtta anhållna är utländska medborgare och misstänkta för medhjälp till grovt brott mot fiskelagen och häleri.

De två häktade männen, 31 och 39 år, som greps med 60 kilo kräftor, är misstänkta för grovt brott mot fiskelagen. Efter att de gripits hittade polisen ytterligare 40 kilo i andra burar.

– Nu uppmanar vi fiskerättsinnehavare i Kronoberg, Blekinge och norra Skåne att titta till fiskevattnen. Vi tror att mängder av fångstredskap ligger kvar i sjöar nu när de misstänkta personerna är frihetsberövade, säger Robert Loeffel.

De kan handla om kräftmjärdar. Ofta är redskapen sammansatta under vattenytan och avslöjas kanske bara genom ett flöte på vattenytan eller ett rep fastbundet i ett träd i strandkanten skriver TT.

PREMIUM De startade nytt i släktgården

PREMIUM Gustafs fräcka knep mot tjuvarna