Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 augusti 2017

  Jakt och hundar vid foten av fjället

  Getåsen.

  Jakt och fiske, natur och hund lockar allt fler. Det finns en trend i att hitta tillbaka till naturen. Anna Fors Ward och Johan Ward har de senaste sex åren byggt upp en verksamhet som kombinerar och bygger på det.

   Egen uppfödning av worsteh, de här valparna ska flytta till Island och Värmland längre fram.
  Egen uppfödning av worsteh, de här valparna ska flytta till Island och Värmland längre fram. FOTO: Mari Nälsén AB

  I den lilla, lilla byn Getåsen med postort Hallen, Jämtland finns bara en handfull gårdar. Familjen Fors Ward äger två av dem, plus omkring 1300 hektar skogsmark. Här är utsikten över Oviksfjällens snöklädda toppar bedövande och det är kanske inte så konstigt att hundägare och jägare återkommer år efter år.

  – Omkring 400 till 500 hundar med sina förare kommer hit på kurs eller jakt varje år, berättar Anna Fors Ward som är huvudansvarig för hundverksamheten. Hon hade sin första hundkurs 1986 och har även ett förflutet som gymnasielärare i ämnen som jakt och hund.

  – Hundverksamheten är det som ökar mest, det verkar inte finnas någon gräns alls för hur många kurser man kan gå, säger Anna Fors Ward som naturligtvis är glad över den utvecklingen.

   Hunddressyr av framför allt stående fågelhundar är populärt
  Hunddressyr av framför allt stående fågelhundar är populärt FOTO: Mari Nälsén AB

  Stadig grund

  Det handlar både om grundfostran och specialdressyr. Mest populära är kurserna för de stående fågelhundarna och framför allt behöver hundägarna ha hjälp med grundrelationen till sin hund.

  – Botten på kakan måste vara gräddad innan man kan börja lägga på glasyren, det vill säga att måste ha en god grund att stå på innan man kan börja med jaktträning, säger Anna Fors Ward.

  Företaget ForsWards Hund&Jakt har också ett tiotal jägarexamenskurser då folk från hela landet kommer för att få mycket praktisk och teoretisk kompetens på några dagar. Många av dem har liten eller ingen erfarenhet av jakt och det är just den kategorin som ökar allra mest.

   Konferenslokal, veterinärmottagning, hundshop och kennel. Men för inte länge sedan var byggnaden ett travstall
  Konferenslokal, veterinärmottagning, hundshop och kennel. Men för inte länge sedan var byggnaden ett travstall FOTO: Mari Nälsén AB

  – Jag tror att allt fler längtar ut i naturen, många har inomhusjobb och vill ha ett nytt fritidsintresse. Inte alla blir jägare men de har iallafall lärt sig väldigt mycket om djur och natur, berättar Johan Ward.

  Han tillägger också att alla som tagit jägarexamen på gården får komma på en utbildningsjakt om de önskar. Det brukar vara mycket uppskattat och innebär skytteträning, anpassning av vapen, hundjakt på klövvilt och fågel samt tillvaratagande där jägaren kan köpa med sig kött hem.

   I kenneln tar ForsWards emot hundar som inackorderas när hundägaren exempelvis är på semester.
  I kenneln tar ForsWards emot hundar som inackorderas när hundägaren exempelvis är på semester. FOTO: Mari Nälsén

  Stall blev möteslokal

  Verksamheten startade för drygt tio år sedan men fick sitt riktiga genombrott för några år sedan när de köpt och renoverat Johan Wards hemgård. I stallet där det tidigare stått kor och travhästar blev det konferensrum, kök, hundstall reception och butik. Tanken var också övernattningsrum på övervåningen men istället blev granngården ledig och de kunde inreda boningshuset där med övernattningsrum.

  I dag tycker de att de hittat en bra mix som kombinerar kurser med inackordering av hundar, skogsbruk, hunduppfödning och försäljning av jakt.

  – Så länge man driver det här på en lagom nivå är det hur roligt som helst, säger Anna Fors Ward. Men det kan lätt bli för mycket. Därför har vi backat lite nu och minskat lite på vårt eget engagemang som instruktörer.

  Men det innebär inte att verksamheten gått ned, istället omger företaget sig med bra instruktörer gällande både jakt och hund och har dessutom en riktigt duktig kock.

  – De är egna företagare som fakturerar timmarna de lägger här. Det känns lite häftigt faktiskt, att det här lilla företaget kan förse många med arbete, åtminstone delvis, säger Johan Ward.

   Familjen Fors Ward lever sitt liv med jakt och hundar. De har tio egna av varierande raser.
  Familjen Fors Ward lever sitt liv med jakt och hundar. De har tio egna av varierande raser. FOTO: Mari Nälsén AB

  Hyr ut

  En annan del som ökar är när hundklubbar och uppfödare hyr anläggningen för att förlägga sina träffar, träningar och utställningar här.

  – Det är väldigt många som är återkommande och bokar in sig för nästa år innan de åker hem, berättar Anna Fors Ward

  Företaget har också satsat en del på service till sina kunder. Det innebär en liten hundshop med de vanligaste träningsprylarna och hundmat. Utöver det finns Fjällveterinären på plats en dag i veckan så att kunderna kan få hjälp med de allra vanligaste vaccinationerna bland annat.

  I slutet av augusti varje år tar paret Fors Ward ledigt i en månad och ägnar sig år sin stora passion. Jakten med hund. De har båda jagat sedan barnsben och under den månaden varvar de fågeljakten på fjället med älgjakten i storskogen. Det är ju därför de bor här och arbetar med det de gör.

  – Tidigare guidade vi jägare på jakt också, men det slutar vi med från och med i år. Kunderna får fortfarande köpa jakt men utan guide, berättar Anna Fors Ward. Den tiden vill vi istället lägga på varandra och på våra hundar.

  ForsWards Hund&Jakt

  Anna Fors Ward 52

  Johan Ward 43

  Familj: fyra vuxna barn mellan 22 och 31, två barnbarn

  Areal: 1300 hektar skog

  Enskild firma

  Omsättning: 2 000 000 kronor

  LÄS MER: ”Kvalitet kommer inte av sig själv och det kommer inte gratis”LÄS MER: De tar hem slakten till gårdenVIDEO: Därför väljer Wapnö bort ekologiskt

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen